Comemorarea victimelor dezastrului nuclear de la Fukushima, în Parcul Colţea

Voluntari ai organizaţiei Greenpeace România, au organizat, duminică, o acţiune de comemorare a victimelor dezastrului nuclear de la Fukushima, la doi ani de la producerea evenimentului.

Activiştii au aprins 2.000 de lumânări şi au afişat un banner cu mesajul „Oamenii suferă companiile nucleare profită”. Lumânările au fost aşezate ilustrând un mesaj grafic cu o mască ce semnifică semnul nuclear, pe o suprafaţă de 6 mp.

„Greenpeace e alături de victimele catastrofei de la Fukushima dorim să tragem un semnal de alarmă împotriva industriei nucleare şi să sensibilizăm opinia publică în privinţa acestui dezastru care s-a produs în urmă cu doi ani. Grave erori ale reglementărilor nucleare la nivel mondial fac ca cetăţeni să sufere”, a declarat Alexandru Riza, coordonatorul campaniei de comemorare.

Mii de manifestanţi au defilat sâmbătă la Tokyo pentru a cere abandonarea rapidă a energiei nucleare în Japonia, la doi ani după catastrofa de la Fukushima, transmite AFP.

Protestatarii, printre care se numărau şi locuitori din regiunea Fukushima (nord-estul Japoniei, dar şi personalităţi precum laureatul premiului Nobel pentru literatură Kenzaburo Oe, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de nerăbdarea guvernului nipon de a reporni reactoarele nucleare.

Manifestaţia a avut loc cu două zile înaintea celei de a doua comemorări a seismului şi tsunamiului din 11 martie 2011 care au provocat moartea a aproximativ 19.000 de persoane în regiunea Tohoku (nord-est) şi un accident nuclear major la centrala Fukushima Daiichi. Acesta a fost cel mai mare dezastru nuclear după catastrofa de la Cernobâl în 1986, provocând emisii masive de radiaţii şi obligând 160.000 de persoane să-şi abandoneze locuinţele.

Organizaţia ecologistă Greenpeace a organizat, joi, la Bruxelles, o acţiune împotriva consorţiului american General Electric (GE) pentru a denunţa ‘impunitatea’ de care beneficiază companiile din sectorul nuclear în cazul unui accident de genul celui produs în urmă cu doi ani la Fukushima, informează AFP şi EFE.

Ei au amplasat un autocolant gigant la ferestrele clădirii, situate în apropierea sediului Comisiei Europene, purtând sloganul ‘Fukushima: Your business, Our Risk’ (Fukushima: Afacerea voastră, Riscul nostru).

Greenpeace doreşte să denunţe ‘regimul răspunderii civile favorabile de care beneficiază constructorii de centrale şi reactoare nucleare’, în special în Belgia. Potrivit legislaţiei belgiene – însă situaţia este similară şi în alte ţări precum Franţa – ‘doar operatorii de centrale sunt răspunzători în caz de accident’, nu şi furnizorii de cuve, reactoare şi alte pompe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.