EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Deputaţii ungari urmează să voteze luni al patrulea set de amendamente constituţionale

Deputaţii ungari urmează să voteze luni, 11 martie, un al patrulea set de amendamente la Constituţia Ungariei care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2012.

 Dacă parlamentul adoptă cele 15 pagini de amendamente, toate deciziile Curţii Constituţionale luate anterior vor fi anulate, deşi efectele lor legale vor rămâne în vigoare, notează MTI.

Tribunalul a respins câteva legi de tranziţie din motive tehnice şi acum se propune ca acestea să fie incluse în legea de bază.

Amendarea Constituţiei ar extinde cercul persoanelor cu dreptul de a iniţia o revizuire constituţională a legilor, incluzându-i aici pe preşedintele Kuria (Curtea Supremă) şi pe procurorul şef. Totodată, modificarea legii supreme va da Curţii Constituţionale autoritatea de a revizui constituţia, deşi numai din punctul de vedere al aspectelor procedurale. Dar curtea nu poate anula o lege care care a fost adoptată cu majoritate de două treimi parlamentare şi este inclusă în Constituţie.

Preşedintele Biroului Naţional Judiciar va avea dreptul să transfere un caz de la un tribunal la un alt tribunal cu o garanţie că numai cazurile definite de un act de bază pot fi subiectul unui transfer.

Prevederile vor aduce vârsta de pensionare a judecătorilor şi procurorilor în linie cu vârsta generală de pensionare, însă fără a stabili o vârstă concretă. Preşedintele Kuria şi procurorul şef sunt excepţiile de la această regulă.

Dreptul la libertatea religioasă a tuturor persoanelor şi organizaţiilor va fi garantat.

Protejarea demnităţii umane a comunităţilor ar putea stabili o limită cu privire la libertatea de expresie. Cetăţenii ar putea apela la justiţie în cazul unor discursuri extremiste care vizează comunităţile lor.

Propunerea de amendare a Constituţiei ar urma să includă şi o declaraţie ce condamnă comunismul, deşi nu se mai referă la responsabilitatea Partidului Socialist ca succesor al partidului din era comunistă.

În ceea ce priveşte învăţământul, studenţilor la stat li se va cere să lucreze în Ungaria pentru o anumită perioadă de timp după absolvire. Absolvenţii care decid să lucreze în străinătate ar trebui să plătească statului contravaloarea taxei de şcolarizare.

Numai mass-media publice ar trebui să fie autorizate să difuzeze propagandă electorală înaintea alegerilor generale şi a alegerilor pentru Parlamentul European.

Propunerea menţionează că se acordă prioritate relaţiilor familiei tradiţionale, dar nu sunt excluse alte forme moderne de convieţuire. Totodată, căsătoria şi relaţia ‘părinte-copil’ sunt baza familiei tradiţionale.

Autorităţile statului pot interzice ca cetăţenii să locuiască pe spaţiul public, dar cei care nu au locuinţă nu vor fi consideraţi infractori, iar administraţiile centrale şi locale trebuie să acorde adăpost pentru tot cei care nu au unde să locuiască.

După recenta decizie a Curţii Constituţionale, legislaţia privind pre-înregistrarea alegătorilor înainte de alegerile generale a fost respinsă Fidesz /de guvernământ/ şi nu va face parte din pachetul de amendamente.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata