DNA: Nu există interceptări telefonice ilegale în dosarele procurorului Călin Nistor

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a infirmat duminică informaţiile apărute în mass-media, conform cărora în dosarele penale instrumentate de noul procuror şef interimar al DNA, Călin Nistor, ar fi fost efectuate interceptări telefonice ilegale.

DNA a remis duminică un punct de vedere în legătură cu anumite afirmaţii vehiculate în spaţiul public privind presupuse ‘interceptări telefonice ilegale’, care ar fi fost efectuate în dosare de corupţie instrumentate de Serviciul teritorial Piteşti al DNA, condus de Călin Nistor, numit de curând procuror şef interimar al DNA.

‘Cu referire la dosarele vehiculate mass-media, atât în cauza în care a fost trimis în judecată preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, împreună cu alte persoane, cât şi în cauza în care a fost trimis în judecată preşedintele Consiliului judeţean Argeş pentru toate posturile telefonice de la care s-au efectuat convorbiri, au existat autorizaţii de interceptare emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de Tribunalul Argeş’, precizează DNA.

În primul dosar a fost dată de către instanţa de fond o decizie de achitare, însă procurorii au declarat apel, iar Direcţia nu poate să facă aprecieri cu privire la motivarea dată de judecătoarea Irina Lazăr, deoarece această sentinţă nu este definitivă, precizează sursa citată.

În ceea ce priveşte a două cauză menţionată, dosarul a fost strămutat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la Tribunalul Bucureşti, aflându-se în curs de judecare la această instanţă.

DNA mai arată că împotriva procurorului Călin Nistor au fost formulate mai multe plângeri de avocata Ingrid Alexandrescu, acestea fiind soluţionate de procurorul competent, apreciindu-se că fapta nu există.

‘De altfel, avocata Ingrid Alexandrescu a afirmat public, că în anul 2008, procurorul Nistor Călin a fost cercetat de Inspecţia judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, că s-ar fi cerut sancţionarea disciplinară a domniei sale şi că unele dosare i-ar fi fost luate şi repartizate altor procurori. Subliniem că aceste afirmaţii nu au niciun corespondent în realitate’, mai declară DNA.

În ceea ce priveşte Raportul Inspecţiei judiciare referitor la activitatea Serviciului teritorial Piteşti, condus procurorul Călin Nistor, DNA arată că acest document precizează că ‘activitatea desfăşurată în perioada 2011 – primul trimestru 2012 poate fi apreciată ca fiind bună’.

„Astfel, raportul subliniază soluţionarea unor cauze complexe cu prejudicii importante, faptul că nu au fost înregistrate restituiri sau achitări, buna pregătire a procurorilor Serviciului teritorial Piteşti, a ofiţerilor de poliţie judiciară, precum şi capacitatea acestora de a desfăşura un mare volum de activitate, respectarea dispoziţiilor legale în cauzele în care s-au constat prejudicii’, se mai arată în comunicatul DNA.

De altfel, şi bilanţul de activitate al DNA pe anul 2012, relevă că ‘Serviciul teritorial Piteşti a continuat o activitate eficientă, cu creşteri la principalii indicatori statistici, respectiv, cauze de soluţionat şi soluţionate, inclusiv a soluţiilor pe fond dispuse, a numărului de rechizitorii şi de inculpaţi trimişi în judecată’.

Astfel, în anul 2012, Serviciul teritorial Piteşti a emis 18 rechizitorii privind 67 inculpaţi, din care 13 arestaţi preventiv.

DNA mai subliniază că procurorul Nistor Călin, în perioada în care a lucrat la DNA, a soluţionat un număr consistent de dosare penale finalizate cu decizii definitive de condamnare, printre inculpaţi fiind un secretar de stat în ministerul Economiei, un preşedinte al unei organizaţii de partid judeţene, un director al Direcţiei comerciale din cadrul Companiei Naţionale a Lignitului Oltenia şi un preşedinte de la Banca Internaţională a Religiilor.

De asemenea, în dosarele întocmite de procurorul Călin Nistor au mai fost condamnaţi definitiv ofiţeri de poliţie, funcţionari în cadrul ANAF, avocaţi, directori de instituţii publice.

În plus, procurorul Călin Nistor a efectuat urmărirea penală şi dispus trimiterea în judecată într-un număr de circa 45 de dosare, printre persoanele inculpate fiind un fost director general Transgaz, fostul primar al municipiului Craiova, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş, dosarele privind corupţia în arbitrajul de fotbal, directorul coordonator al Gărzii Financiare – Secţia Argeş, preşedintele consiliului judeţean Argeş (2 dosare), fostul director al unei filiale bancare din Râmnicu Vâlcea, un secretar general în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.