Doi ani de la Marele cutremur din 2011: Japonia s-a oprit pentru un minut

Japonezii au păstrat luni un minut de reculegere, în tăcere, cu capetele plecate, ochii închişi şi mâinile împreunate, la ora locală 14:46, momentul exact când cu doi ani în urmă un seism violent şi un tsunami devastator au provocat un accident nuclear de proporţii la centrala Fukushima (nord-est), relatează AFP.

Acest dezastru ce a lovit nord-estul arhipelagului nipon s-a soldat cu 15.881 de morţi şi 2.660 de persoane date dispărute, la care se mai adaugă 2.554 de decese din cauza degradării condiţiilor de viaţă, conform unui bilanţ oficial dat publicităţii luni.

În multe localităţi afectate, viaţa s-a oprit în loc în momentul în care s-a păstrat minutul de reculegere, cum ar fi Ishinomaki, oraşul martir traumatizat de decesul a circa 4.000 de persoane, printre care mai mult de 70 de elevi de la şcoala primară Okawa, care au fost luaţi de ape în timp ce încercau să se refugieze pe dealurile din apropiere.

Sirenele au răsunat din nou pentru a marca această zi tristă în localitatea de coastă, măturată de un vânt rece luni, în timp ce manifestaţii comemorative s-au desfăşurat în întreaga regiune lovită de dezastru, precum şi în restul ţării.

La Tokyo, împăratul Akihito s-a înclinat în memoria victimelor în cadrul ceremoniei de comemorare naţională, în prezenţa primului ministru Shinzo Abe, exprimându-şi dorinţa ca cei morţi să nu fie daţi uitării şi nici cei care trăiesc ‘în condiţii dificile, în locuri de refugiu, în regiunea sinistrată’.

Împăratul Akihito a insistat asupra necesităţii ca populaţia să fie cât mai bine instruită în privinţa metodelor de prevenire pentru cazuri de dezastre naturale, în scopul salvării unui număr maximum de vieţi dacă se va mai întâmpla o nouă catastrofă naturală.

Premierul Shinzo Abe s-a angajat la rândul său să construiască o Japonie mai rezistentă la dezastre, cerând sprijinul populaţiei în acest scop.

De la revenirea sa la putere în decembrie, şeful executivului de dreapta japonez s-a deplasat de trei în regiunea sinistrată, în condiţiile în care precedentul cabinet de centru-stânga a fost aspru criticat pentru modul în care a gestionat situaţia post-dezastru.

La 11 martie 2011, într-o zi de vineri, la ora locală 14:46 (ora 05:46 GMT), Japonia a fost zdruncinată de un devastator cutremur de pământ cu magnitudinea de 9 grade, având epicentrul în Oceanul Pacific, la câteva zeci de kilometri de coasta de nord-est a insulei Honshu, cea mai mare a arhipelagului nipon.

În mai puţin de o oră, un val uriaş de 20 de metri înălţime pe alocuri s-a abătut asupra litoralului regiunii Tohoku (nord-est), măturând totul în cale, cauzând un număr mare de decese, distrugând porturi, case, şcoli, uzine şi provocând accidentul nuclear major la centrala nucleară Fukushima Daiichi (220 km nord-est de Tokyo), unde patru din cele şase reactoare au fost avariate.

Deşi într-un fel situaţia a fost stabilizată, va fi nevoie de 40 de ani pentru a demonta instalaţiile avariate. Scurgerile de particule radioactive care au rezultat în urma avariei au determinat evacuarea tuturor locuitorilor din jurul acestei centrale. Şi astăzi oamenii îşi exprimă preocuparea în legătură cu efectele radiaţiei asupra sănătăţii lor, în ciuda asigurărilor liniştitoare primite din partea autorităţilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.