EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Elena Udrea: Sunt convinsă că voi câştiga şefia PDL

0

Deputatul Elena Udrea, candidat la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat Liberal, susţine, într-un interviu acordat AGERPRES, că din discuţiile purtate cu „baza partidului” a rezultat o mare dezamăgire legată de incapacitatea actualei echipe de conducere de a arăta un drum înainte. Ea se consideră singurul candidat în măsură să propună o strategie care să redea PDL încrederea în sine, afirmând că principalele probleme nu sunt unele care ţin de culoarea partidului sau de simbol, ci de atitudinea şi discursul ultimei perioade.

Udrea precizează, în interviu, că nu este adepta unui vot pe grup în ceea ce priveşte funcţiile în Biroul Permanent Naţional al PDL, ci crede în nevoia unei echipe de conducere care să ţină partidul unit după Convenţia Naţională şi în care să se regăsească susţinători ai tuturor moţiunilor, eventual atât Vasile Blaga, cât şi Monica Macovei, dacă delegaţii vor decide în acest sens.

AGERPRES: Doamnă deputat, v-aţi înscris oficial candidatura la preşedinţia PDL. Care sunt, în opinia dumneavoastră, principalele aşteptări ale colegilor democrat-liberali vizavi de alegerile ce urmează pentru conducerea partidului?

Elena Udrea: Oamenii de la baza partidului sunt foarte dezamăgiţi de situaţia în care se află PDL. Nu atât de faptul că a existat un recul electoral, cât de incapacitatea conducerii actuale a partidului de a arăta un drum înainte în care activiştii noştri să creadă şi pe care să îl urmeze. Ce rost are să ai un lider de partid dacă el nu este în stare să comunice nici în interior şi nici în exterior? Oamenii aşteaptă să vadă că cineva le propune o strategie credibilă, în măsură să revitalizeze partidul şi să îl ducă pe drumul cel bun. Baza partidului aşteaptă să vină cineva cu care să vorbească despre ce avem de făcut în continuare. Din această perspectivă, cred că întâlnirile de acum pentru prezentarea moţiunilor au fost extrem de utile şi reacţiile pe care le-am primit foarte bune. Iată de ce sunt foarte încrezătoare că voi câştiga competiţia internă şi că, din 24 martie, putem vorbi despre „noul PDL”, un partid de Opoziţie credibil şi puternic, capabil să se bată de la egal la egal cu un USL incompetent şi corupt.

AGERPRES: Fostul prim-vicepreşedinte PDL Mihai Stănişoară a declarat public, după recenta sa trecere la PNL, că dintre candidaţii la şefia formaţiunii democrat-liberale îl vede pe actualul preşedinte al partidului, Vasile Blaga, ca pe un „lider uzat”, pe Monica Macovei ca pe un candidat a cărui moţiune nu se bucură de o susţinere largă, iar pe dumneavoastră ca pe un posibil viitor lider ce ar aduce un aer de prospeţime în PDL. Vă acordaţi prima şansă la Convenţia din 23 martie?

Elena Udrea: Domnul Stănişoară, până una alta, a plecat din partidul care i-a oferit toate demnităţile publice pe care le-a dorit. Pe de altă parte, faptul că domnul Stănişoară este prim-vicepreşedintele ales de Vasile Blaga în vara lui 2012, iar dumnealui vorbeşte despre preşedintele PDL ca despre un lider „obosit şi uzat” arată neîncrederea care există în actuala conducere a partidului. Dacă apropiaţii lui Vasile Blaga nu mai au încredere în capacitatea acestuia de a ţine partidul unit şi de a genera un drum înainte, nemulţumirea bazei partidului este şi mai evidentă.

Ca să vă răspund direct la întrebare, consider că am toate şansele să câştig preşedinţia PDL tocmai pentru că sunt singurul candidat capabil să propună o strategie care să redea partidului încrederea în sine şi să îl facă să câştige următoarele alegeri, fiind în acelaşi timp un om de partid: am lucrat mult cu organizaţiile, am fost alături de colegii din toată ţara şi în campanii electorale şi în timpul guvernării. Pentru a fi liderul unei echipe trebuie, în primul rând, să ştii să lucrezi în echipă, să ai capacitatea să te sacrifici ca om politic pentru cei pe care îi conduci, să îţi pese de oamenii tăi mai mult decât de propria imagine. Iar eu am demonstrat toate acestea.


AGERPRES: Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat public că, în opinia sa, două dintre moţiunile pentru şefia PDL sunt „slabe”, dar a adăugat că vede o a treia moţiune care, în cazul în care va ieşi câştigătoare, îi va pune în faţă un adversar politic puternic. Consideraţi că vă încadraţi la categoria „adversar politic puternic”?

Elena Udrea: În loc să se preocupe de situaţia din PDL, cred că mai bine ar face să se mai ocupe şi de guvernare. Să crească veniturile, aşa cum a promis, să scadă taxele şi impozitele, să dezvolte infrastructura, să genereze locuri de muncă, pentru că până acum USL a făcut doar contrariul: a mărit impozitele, a început să dea oameni afară, inflaţia are un caracter galopant, iar investiţiile au fost oprite. Pe de altă parte, evident că Victor Ponta ar vrea un preşedinte al PDL cu care să îi fie comod. Ştie că sub conducerea mea PDL va fi un adversar redutabil al USL, va face Opoziţie agresivă, sufocantă, se va bate permanent cu Puterea pentru a arăta incompetenţa şi impostura ei. Cred că am dovedit, timp de opt ani de când sunt în politică, hotărâre, forţă şi energie în lupta mea împotriva lui Voiculescu, Ponta şi Antonescu. Am arătat că nu cedez atacurilor, şantajului, ameninţărilor şi că mă lupt cu oricine şi până la capăt pentru ceea ce cred.

AGERPRES: Se cunosc, deja, câteva dintre numele importante care se vor regăsi pe lista dumneavoastră de susţinători. Vor face ei parte din echipa de conducere a partidului? La Convenţia Naţională vă propuneţi să aveţi invitaţi din afara partidului care să vă susţină cauza şi care ar fi aceia?

Elena Udrea: În fiecare zi, numărul de susţinători care sunt alături de mine este în creştere. Pe măsură ce oamenii află ce conţine moţiunea mea, care sunt ideile pentru redresarea şi întărirea partidului, mă bucur de tot mai mulţi susţinători. Nu sunt însă adepta unui vot pe grup, ci pe persoane. Nu cred că partidul trebuie fracturat şi o tabără victorioasă să ia totul. Cred în nevoia unei echipe de conducere care să ţină partidul unit după Convenţie şi în care să se regăsească susţinători ai tuturor moţiunilor.

AGERPRES: Susţinătorii lui Vasile Blaga spun că aţi intrat în competiţie din ambiţia de a fi tot timpul în urcare în cariera politică…

Elena Udrea: Este o prostie şi un lucru spus cu rea-credinţă de către aceştia. Le reamintesc faptul că eu sunt un om politic care a avut puterea să facă şi pasul înapoi, ceea ce nu am prea văzut în PDL sau chiar în politică. În 2011 am candidat la funcţia de vicepreşedinte şi nu de prim-vicepreşedinte, susţinând-o pe Roberta Anastase în locul meu, deşi am obţinut cel mai mare număr de voturi în acea Convenţie. În 2012, am fost singurul lider de organizaţie care şi-a dat demisia pentru că Bucureştiul nu şi-a atins obiectivul propus în alegerile locale şi, apoi, mi-am dat demisia din toate funcţiile deţinute în partid, rămânând simplu membru, ceea ce sunt şi acum. Şi, după o campanie despre care s-a recunoscut că a fost cea mai grea dintre ale tuturor colegilor, am obţinut cel mai mare număr de voturi din ARD, pentru precizie, la 40 de voturi după un coleg. În mod cert, aproape dublu cât domnul Vasile Blaga, deşi toţi liderii USL şi televiziunile lor s-au luptat cu mine, simplu membru, şi nu cu presedintele PDL. Pe de altă parte, în politică fără ambiţie nu poţi rezista decât dacă nu cumva ai venit în politică să te căpătuieşti. Ambiţia de a face lucrurile în care crezi, de a fi cea care schimbă în bine viaţa oamenilor, de a avea o carieră politică remarcabilă nu cred că reprezintă un păcat.

AGERPRES: Sub ce culoare veţi candida la şefia PDL? Vă doriţi ca aceasta să fie culoarea PDL în continuare? Veţi propune un alt simbol ca siglă a PDL?

Elena Udrea: Renunţarea la portocaliu a fost o greşeală, la fel şi apariţia foarte târzie a brandului ARD. Sunt lucruri care ne-au costat suplimentar la alegerile parlamentare. Eu cred că partidul trebuie să revină la portocaliu şi să îşi asume cu încredere simbolurile şi valorile care ne-au reprezentat mereu. Nu avem de ce să ne ruşinăm – suntem cei care au trecut România cu bine, cu rezultate economice notabile prin cea mai gravă criză a ultimilor 70 de ani. Problema noastră nu sunt culorile sau simbolurile partidului, ci atitudinea şi discursul ultimei perioade.

AGERPRES: Aţi putea decide să vă retrageţi din cursa pentru şefia partidului, având în vedere declaraţiile dumneavoastră privind felul în care decurge organizarea în teritoriu a CNE?

Elena Udrea: Există, într-adevăr, foarte multe probleme cu organizarea Convenţiei. De la oameni excluşi din partid sau ameninţaţi cu excluderea pentru că şi-au declarat susţinerea pentru mine până la controlul pe care încearcă să îl exercite preşedinţii de organizaţii de judeţene apropiaţi de Vasile Blaga asupra listelor de delegaţi la Convenţie. Când ai 24 de preşedinţi interimari, toţi numiţi de conducerea actuală a partidului, este clar că unii dintre aceştia vor încerca să aranjeze lucrurile într-un anumit fel.

Situaţia nu se va rezolva însă prin retragerea mea, ci prin renunţarea la presiuni şi abuzuri. Eu sper că actuala conducere a partidului va înţelege că, prin presiunile exercitate, face foarte mult rău partidului. Din trei motive: se falsifică voinţa partidului, se generează o stare de nemulţumire şi lehamite, care îi îndepărtează pe foarte mulţi oameni de PDL, scade credibilitatea PDL în ochii electoratului. Cum poţi critica puterea autoritară a USL când tu te comporţi şi mai antidemocratic în interiorul partidului?
În concluzie, nu mă voi retrage şi sunt convinsă că voi şi câştiga, pentru că oamenii văd ce se întâmplă şi vor vota de data aceasta conform conştiinţei lor, văzând că, în formula actuală, partidul continuă să scadă. Vor vota pentru viitorul PDL şi pentru viitorul lor politic în acest partid. La fel cum ştiu că punerea în aplicare a moţiunii „Noul PDL. O Nouă Românie” este singura soluţie realistă, posibilă de schimbare a partidului, singura care să inverseze trendul pe care ne aflăm acum şi să mobilizeze oamenii pentru a recâştiga alegerile viitoare.

AGERPRES: Dacă veţi câştiga alegerile le veţi propune funcţii de conducere în partid domnului Vasile Blaga şi doamnei Monica Macovei? Care ar fi acelea?

Elena Udrea: E absolut necesar ca partidul să rămână unit. Pentru asta, e important ca toate moţiunile să fie reprezentate în conducerea partidului. Sigur că atât domnul Blaga, cât şi doamna Macovei ar putea ocupa posturi în noul BPN. Nu pot însă să vă spun care vor fi acestea, pentru că nu eu le voi decide, ci tot delegaţii partidului.

AGERPRES: În situaţia în care se va ajunge la un tur al doilea de scrutin, etapă în care să nu fiţi prezentă, pe cine veţi susţine dintre cei doi contracandidaţi?

Elena Udrea: Eu nu-mi pun problema că nu voi câştiga competiţia internă din PDL. Ce să mai vorbim despre intrarea în turul al doilea? Sunt convinsă că, dacă va exista un tur al doilea, mă voi bucura de susţinerea doamnei Macovei, pentru că există multe elemente de compatibilitate între moţiunile noastre, mai ales când vine vorba de reformarea partidului, înnoirea sa şi atragerea de noi susţinători.


AGERPRES: În cazul în care nu veţi reuşi să câştigaţi scrutinul intern din PDL, aveţi în vedere candidatura la o altă funcţie de conducere în partid? Veţi recurge la o altă abordare, cum ar fi plecarea din partid şi implicarea într-o altă construcţie politică de dreapta?

Elena Udrea: Repet: sunt convinsă că voi câştiga şefia PDL. Am calităţile pentru a fi liderul de care are nevoie partidul în acest moment, la fel cum moţiunea mea răspunde tuturor nevoilor de strategie a PDL pentru a deveni din nou cel mai important partid politic din România. În cazul în care, prin absurd, nu aş câştiga competiţia internă din partid, voi rămâne aici şi voi susţine actuala conducere a partidului în lupta cu USL, pentru a-i dovedi impostura şi incompetenţa şi pentru a duce PDL la guvernare începând cu 2016, la fel cum am făcut începând cu vara lui 2012, atunci când mi-am dat demisia din toate funcţiile din partid.

AGERPRES: Sunt voci din interiorul partidului, dar mai ales din afara PDL, care susţin că, după Convenţia din 23 martie, Partidul Democrat Liberal se va scinda. Cum comentaţi? Cât contează alcătuirea listelor pentru alegerile europarlamentare de anul viitor în aceasta variantă vehiculată a ruperii partidului?

Elena Udrea: Cred că eu sunt o garanţie mai mare a unităţii partidului decât domnul Blaga, spre exemplu, căruia i-a plecat un prim-vicepreşedinte chiar în timpul campaniei interne din partid. Sunt încrezătoare că partidul nu se va scinda indiferent de cine va câştiga alegerile şi asta pentru că am un proiect credibil pentru partid, capabil să îl unească în jurul ideii că PDL poate câştiga din nou alegeri şi poate să guverneze din nou România. În ceea ce priveşte lista pentru europarlamentare, eu le propun colegilor o soluţie mai bună decât să se certe acum cine şi ce loc va ocupa. Le propun singura variantă fezabilă: un PDL credibil, care să crească electoral, în stare să obţină mai multe locuri de europarlamentar, astfel încât mai mulţi să îşi găsească un post la Bruxelles.

AGERPRES: În situaţia câştigării şefiei partidului care va fi poziţia dumneavoastră în relaţia cu USL? Va exista o abordare separată faţă de PSD şi faţă de PNL?

Elena Udrea: În ciuda tensiunilor interne din USL, în acest moment nu cred că putem deosebi între PSD şi PNL. Împreună au călcat în picioare statul de drept în România, au abuzat Constituţia şi ne-au pus în pericol statutul de ţară europeană, în încercarea de vara trecută de a scăpa de preşedintele Traian Băsescu. Apoi, nu i-am auzit pe unii sau pe alţii împotrivindu-se măririlor de taxe şi impozite, disponibilizărilor sau opririi investiţiilor. La nivel de valori asumate, evident că ne simţim mai apropiaţi de PNL. Problema este la nivel de leadership. Eu nu cred că putem colabora cu un PNL condus de Crin Antonescu, un personaj politic isteric, profund antieuropean şi mânat în luptă de obsesia de a ajunge la Cotroceni. Cred că putem colabora cu un PNL condus de altcineva. Din punct de vedere doctrinar, cred că e mai greu de făcut o alianţă cu PSD. Pe de altă parte, când vine vorba de proiecte naţionale de mare însemnătate, cum ar fi spre exemplu reforma constituţională, reorganizarea administrativ-teritorială sau legea electorală, putem găsi un numitor comun. Electoratul nostru este făcut din oameni pragmatici, oameni care vor soluţii concrete la probleme, nu o încremenire într-un anumit discurs.


AGERPRES: În privinţa rolului de partid de Opoziţie, cum vedeţi relaţia PDL cu PP-DD şi, de asemenea, pe cea cu UDMR?

Elena Udrea: Cu UDMR am avut o colaborare destul de corectă. Chiar dacă reprezentanţii maghiarilor au mai avut şi abordări etnice ale unor probleme ce altfel puteau fi rezolvate, am avut în ei un partener de guvernare. Au asigurat majoritatea parlamentară necesară trecerii ţării prin cea mai gravă criză economică a României post-comuniste. Deci, o colaborare parlamentară şi, eventual, guvernamentală după 2016 nu este exclusă.

În ceea ce priveşte PP-DD, eu sunt de părere că putem avea acţiuni comune din punct de vedere politic: avem nevoie de ei şi ei au nevoie de noi pentru moţiuni simple sau de cenzură, pentru a vă da doar un exemplu. Din punct de vedere discursiv, prin liderul lor informal, ei merg pe aceeaşi pantă a populismului ca şi USL, în timp ce noi vrem să le oferim românilor o alternativă credibilă şi serioasă.


AGERPRES: Se mai poate vorbi la ora actuală de o continuare a platformei de centru-dreapta în formula ARD, cu Forţa Civică, PNŢCD şi Partidul Noua Republică?

Elena Udrea: Eu am spus-o şi în alte rânduri: cred că PDL trebuie să fie singurul partid de centru-dreapta din România. Fărâmiţarea aceasta a dreptei politice nu ne face bine nici nouă ca politicieni şi cu atât mai puţin electoratului nostru, care aşteaptă un semnal unitar. Eu îi invit în PDL pe toţi cei care împărtăşesc valorile noastre. Cred că trebuie să vorbim pe o singură voce şi, în felul acesta, îi vom atrage din nou pe români de partea noastră. Dacă vom continua să fim divizaţi, niciunii dintre noi nu vor fi credibili.


AGERPRES: Voci din partid au invocat necesitatea desemnării rapide de către PDL, respectiv de către forţele de centru-dreapta, a unui prezidenţiabil. Preşedintele Băsescu susţinea recent că PDL are un astfel de candidat cu notorietate, bărbat, în jur de 40 de ani. Care sunt în opinia dumneavoastră trei nume care se încadrează acestui profil?

Elena Udrea: E prea devreme să vorbim despre un prezidenţiabil. PDL trebuie să îşi rezolve întâi de toate problemele interne, să devină o forţă de Opoziţie credibilă şi puternică. Abia apoi putem vorbi despre alegerile din iarna lui 2014. Credeţi-mă, am chiar şase nume, dar nu vreau să mutăm dezbaterea de la ceea ce este mai important pentru partid în acest moment.

AGERPRES: Care ar fi din punctul dumneavoastră de vedere câteva dintre obiectivele naţionale pe care rapid clasa politică din România trebuie să şi le asume prin consens în baza unui document?

Elena Udrea: Cred că România trebuie să definitiveze reformele începute de preşedintele Traian Băsescu. Asta înseamnă că ar trebui să avem consens pe legea sănătăţii, pe reorganizarea administrativ-teritorială, dar şi pe modificarea Constituţiei. Acest consens nu trebuie să fie doar unul între politicieni, ci unul care să ţină cont şi de voinţa societăţii civile sau a oamenilor, exprimată prin referendum dacă vine vorba de modificarea Constituţiei.

AGERPRES: La Convenţia trecută l-aţi susţinut pe Vasile Blaga la conducerea partidului? De ce?

Elena Udrea: Întotdeauna am crezut că Vasile Blaga nu are calităţi de lider al PDL, de aceea am fost alături de Emil Boc de fiecare dată în competiţia dintre cei doi. În vara lui 2012 eu am susţinut varianta unei conduceri interimare şi alegeri în partid doar după alegerile parlamentare. Partidul obţinuse un scor de 23% cu Vasile Blaga şef de campanie, pe care mulţi colegi l-au considerat nemulţumitor, neştiind că în toamnă urma să obţinem cu un milion de voturi mai puţin şi să luăm doar 16%. În virtutea unor frustrări de la Convenţia din mai 2011, au fost mulţi colegi vocali care au cerut ca partidul să îşi schimbe conducerea. Era o idee atunci că trebuie să ne distanţăm de guvernarea Boc şi de echipa sa. Am spus, deci, „bine” şi am permis colegilor să se manifeste plenar. Din păcate, lucrurile nu s-au îmbunătăţit. Din contră, s-au agravat foarte tare. Partidul are doar 14% dintre parlamentari, face o Opoziţie neconvingătoare, oamenii se simt debusolaţi, structurile interne nu mai funcţionează aşa cum trebuie şi nu există un drum înainte foarte clar. Iată de ce cred că e nevoie de o schimbare care să arate partidului o cale de urmat, o strategie care să facă PDL să recâştige alegerile, să ajungă din nou la guvernare.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.