Grecia: Manifestaţie împotriva unui proiect canadian vizând o mină de aur

Aproximativ 15.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Salonic (nordul Greciei) împotriva unui proiect canadian pentru o mină de aur, care, potrivit opozanţilor, ar cauza daune ireversibile mediului, informează AFP.

Manifestanţii (9.000 potrivit poliţiei) au parcurs centrul celui de-al doilea oraş din ţară, scandând sloganuri ostile guvernului condus de conservatorul Antonis Samaras.

Susţinuţi de partidul de stânga Syriza, al doilea în Parlament, opozanţii denunţă proiectul condus de Hellenic Gold, filiala grupului canadian Eldorado Gold, pentru exploatarea unei mine în Peninsula Halkidiki.

Antonis Samaras a declarat jurnalului economic Axia că nu se pune problema de a reveni asupra unei aprobări a guvernului dată în 2011. În schimb, el a indicat că guvernul nu s-a pronunţat deocamdată cu privire la cererea lui Eldorado Gold pentru a doua concesionare în provincia vecină Tracia.

Luna trecută, zeci de de militanţi cu cagule au aruncat cu cockteiluri molotov împotriva unor instalaţii ale Hellenic Gold din Peninsula Halkidiki. Primarul din Salonic şi autorităţile locale susţin proiectul Hellenic Gold, considerând că acesta va permite crearea a sute de locuri de muncă în contextul în care Grecia se confruntă cu o gravă criză economică şi un nivel al şomajului de 26%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.