EUR
4,76 RON
(-0.12%)
USD
4,21 RON
(0%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(-0.01%)
CAD
3,13 RON
(+0.18%)
BGN
2,43 RON
(-0.05%)
RUB
0,07 RON
(0%)
ZAR
0,29 RON
(+0.06%)
BRL
1,08 RON
(+0.04%)
CNY
0,63 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0%)

Liviu Dragnea: Dacă proiectul de regionalizare va fi construit politic, distrugem România

0

Dacă regionalizarea va fi făcută politic, înseamnă că distrugem România, afirmă vicepremierul Liviu Dragnea care susţine că este gata să treacă până şi peste orice divergenţă cu preşedintele Băsescu pentru acest proiect, însă în cazul unui blocaj, nu va ezita să-l retragă.

‘Dacă acest proiect va fi construit politic, distrugem România’, a avertizat Dragnea care a adăugat că în cazul în care va constata un blocaj, atunci va retrage proiectul de regionalizare. ‘Proiectul final trebuie să aibă fundament serios pentru a dezvolta România’ a subliniat el duminică seara la RTV.

Vicepremierul şi ministru al Dezvoltării a declarat că se va merge pe un număr minim de regiuni pentru că astfel se poate genera dezvoltare şi economică şi socială şi a explicat că regiunea poate genera proiecte de anvergură şi poate folosi potenţialul din fiecare judeţ.

Dragnea a punctat că regionalizarea nu este un proiect politic, nu este proiectul USL, ci este proiectul României şi a amintit că a trimis la toate partidele invitaţia să colaboreze şi că aşteaptă de la preşedinţii de partid să trimită oameni pentru a lucra efectiv la proiect.

Vicepremierul a spus că l-a informat şi pe preşedintele Traian Băsescu despre demararea proiectului de regionalizare, odată cu adoptarea în Guvern a memorandumului în acest sens, că l-a invitat să îşi pună expertiza în folosul acestui proiect şi a spus chiar că este gata să treacă peste orice divergenţă cu şeful statului pentru a vedea realizată regionalizarea.

‘Deocamdată avem o relaţie instituţională, pe mine mă interesează să implice orice instituţie, mai ales Administraţia Prezidenţială’, a spus Dragnea.

Întrebat cum califică mitingul pentru autonomie de duminică la Târgu Mureş, organizat de Consiliul Naţional Secuiesc, unde participanţii s-au pronunţat împotriva regionalizării care lezează drepturile secuilor, Dragnea a subliniat că nu va fi o regionalizare pe criterii etnice: ‘Este exclus, nu s-a făcut nicăieri în Europa, nu discutăm de autonomie pe criterii etnice’.

‘Regionalizarea are două obiective majore să genereze dezvoltarea României şi să ducă serviciile publice mai aproape de cetăţeni, să rupem ghemul acesta de putere care s-a format în Bucureşti şi să ducem decizia către consiliile judeţene şi primării’, a spus Dragnea.

Vicepremierul a precizat că proiectul de regionalizare o să fie prezentat în curând, că deja se lucrează şi sunt progrese importante. ‘O să începem să ieşim din acele structuri în care lucrează specialişti şi o să prezentăm toate argumentele’, a spus Dragnea.

În ce priveşte speculaţiile care se fac privind numărul de capitale de regiuni, Dragnea a precizat că el nu a spus niciodată să fie ‘nu ştiu câte’ capitale şi a punctat că nu se pune problema în aceşti termeni deoarece nu se discută despre un stat federal.

‘Este bine să fie sediul unei direcţii regionale în fiecare judeţ, ideea este să nu avem o centralizare regională. (…) Nu se desfiinţează judeţele, consiliile judeţene vor primi competenţe şi atribuţii în plus, în special care ţin de dezvoltare şi de furnizare de servicii publice către cetăţeni’, a spus vicepremierul.

Liviu Dragnea a adăugat că aceste analize care au început să se realizeze numai ele pot stabili câte regiuni vor fi, care va fi reşedinţa administrativă şi ce direcţii regionale şi unde vor fi

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.