Martonyi consideră că reanexarea Transilvaniei la Ungaria este un „nonsens total”

Ideea reanexării Transilvaniei la Ungaria este un nonsens total, a declarat ministrul ungar de externe Janos Martonyi sâmbătă la canalul de ştiri Digi24, transmite agenţia MTI.

„Aceasta este o prostie absolută că nici nu vreau să reacţionez la ea”, a declarat Martonyi, comentând asupra temerilor României că prin sprijinirea autonomiei, Ungaria ar dori să ia din nou Transilvania.

El a adăugat însă că recunoaşterea diferitelor forme de autonomie a comunităţilor nu slăbeşte, ci consolidează statul în cauză, deoarece sporeşte sentimentul comunităţii de a se simţi acasă şi contribuie la stabilitatea naţiunii.

Citeste si:  Sibiul şi Clujul, cele mai atractive pentru investiţiile germane

Există mai multe forme de autonomie, a spus el, adăugând că Ungaria, de exemplu, recunoaşte autonomia culturală a minorităţilor ei etnice. În unele ţări există autonomii teritoriale. Ceea ce contează este că ţara în cauză ar trebui să ia în considerare dorinţa comunităţii. Ungaria nu poate face nimic altceva decât să sprijine eforturile comunităţilor maghiare de peste hotare, a mai afirmat Martonyi.

În ceea ce priveşte disputa asupra steagurilor secuieşti, ministrul a declarat că sentimentele surescitate ar putea pune în pericol relaţiile bilaterale. Din acest motiv, el a cerut reţinere şi înţelegere de la partenerii săi români.

Citeste si:  CEDO condamnă Ungaria pentru concedierea preşedintelui Curţii Supreme în 2012

Întrebat dacă relaţiile ungaro-române s-au deteriorat în aşa măsură că vizita sa la Bucureşti a avut doar scopul de a „păstra elementele valoroase ale parteneriatului strategic”, Martonyi a răspuns că nu vrea să dramatizeze situaţia, dar a avertizat că pasiunile crescute ar putea avea consecinţe periculoase şi un revers în relaţiile bilaterale. Martonyi a adăugat că dialogul este singura modalitate de a risipi îndoielile şi teama, notând că vizita sa a avut drept scop restabilirea încrederii în relaţiile bilaterale.

Interviul a fost înregistrat în timpul vizitei recente a lui Martonyi la Bucureşti, marţi, precizează MTI.

Citeste si:  Grecia şi lacul Balaton - destinaţiile de vacanţă favorite ale ungurilor
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata