Ministerul Fondurilor Europene:Beneficiarii de fonduri europene îşi vor încasa la timp banii pentru facturile eligibile

0

Beneficiarii de fonduri europene îşi vor încasa la timp banii pentru facturile eligibile datorită schimbărilor implementate în sistem, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene.

„Schimbăm radical abordarea în relaţia cu beneficiarii vrem ca plata la timp a facturilor să devină regula în sistem, fondurile UE să ajungă cât mai repede la beneficiari şi astfel să susţinem revigorarea economiei. În această lună, Autorităţile de Management pentru şase programe operaţionale vor achita 1,2 miliarde de lei beneficiarilor de fonduri europene”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, în comunicatul de presă remis, duminică.
Astfel, precizează sursa citată, Autorităţile de Management vor avea la dispoziţie suma menţionată pentru plata facturilor restante ca urmare a aprobării de către Guvernul României a unui împrumut de la Trezorerie. Finanţarea va asigura fondurile de care au nevoie Autorităţile de Management pentru POS DRU, POR (Programul Operaţional Regional), POS Mediu (Programul Operaţional Sectorial Mediu), POS CCE  (Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice), PODCA (Programul Operaţional Dezvoltarea Capacităţii Administrative) şi POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică).

Cele mai mari sume au fost alocate pentru POR – aproximativ 408 milioane de lei, POS Mediu – 322 de milioane de lei, respectiv POS DRU – 258 de milioane de lei. Fondurile vor fi virate Autorităţilor de Management prin intermediul ministerelor responsabile. Împrumutul contractat de la Trezorerie va fi rambursat din sumele care urmează să fie încasate de la Comisia Europeană. Există restanţe la plata facturilor ca urmare a blocării finanţărilor de la Uniunea Europeană. De exemplu, în cazul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU) perioada medie de plată a facturilor a fost de aproximativ 70 de zile. Potrivit contractelor de finanţare, sumele datorate beneficiarilor POS DRU ar fi trebuit achitate în cel mult 45 de zile.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.