Partidul Muncii din Malta a câştigat alegerile parlamentare după 15 ani de opoziţie

Partidul Muncii din Malta a câştigat o victorie istorică duminică, 10 martie, în alegerile parlamentare, revenind la putere pentru prima dată după 15 de ani de opoziţie, în care a guvernat Partidul Naţionalist (PN), relatează AFP.

‘Nu mă aşteptam lo a victorie atât de zdrobitoare pentru Partidul Muncii’, a recunoscut învingătorul, Joseph Muscat, 39 de ani, fost jurnalist şi fost deputat european.

Conform rezultatelor preliminare, partidul este creditat cu 55% din voturi faţă de 43% pentru PN şi 2% pentru un mic partid al Verzilor.

Tânărul lider al opoziţiei până la alegeri, al cărui model este preşedintele american Barack Obama, şi-a bazat o mare parte din campania electorală pe promisiunea de a reduce cu 25% tarifele la energia electrică. El prevede construcţia unei centrale electrice cu gaz cu o participare de capital privat de până la 425 de milioane de euro şi a promis să ajungă la aceste rezultate în doi ani, iar în lipsa acestora îşi va prezenta demisia.

La rândul său, premierul la final de mandat Lawrence Gonzi a recunoscut înfrângerea partidului său încă de când au fost cunoscute primele rezultate preliminare, atribuind în jur de 55% din voturi laburiştilor.

Gonzi a spus că îşi asumă responsabilitatea pentru înfrângere şi a dat asigurări că va continua să servească ţara cu onestitate şi loialitate. Aflat în fruntea partidului şi a guvernului din 2004 şi aspirând la al treilea mandat, el a cerut alegătorilorr în timpul campaniei sale electorale să-i judece rezultatele, admiţând că a făcut greşeli.

Rata şomajului este de numai 6% în Malta, creşterea PIB în 2012 a fost estimată la 1,5%, potrivit ultimelor statistici disponibile, iar deficitul public nu este decât de 2,3% din PIB.

Anul viitor, Malta va sărbători zece ani de la aderarea la UE şi în 2017 va prelua preşedinţia prin rotaţie a Uniunii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.