Peste 16.000 de litri alcool, bani, distilerii, găsite la percheziţiile din dosarul lui Mircea Jîtea

Peste 16.000 de litri de alcool, un miliard de lei vechi, mai multe butoaie cu vin, instalaţii artizanale de fabricat băuturi alcoolice, dar şi evidenţe contabile duble au fost depistate de poliţişti, la locuinţele şi sediile unor firme, în urma percheziţiilor efectuate vineri, în judeţele Vrancea, Galaţi şi Brăila, în dosarul comerţului ilegal cu alcool în care este implicat şi omul de afaceri Mircea Liviu Jîtea, precizează Poliţia Română într-un comunicat remis sâmbătă.

 Prejudiciul este de peste 8.000.000 de euro.

„De asemenea, au fost ridicate, în vederea confiscării ori instituirii măsurilor asiguratorii de către procurori, un kg. de bijuterii din aur, ceasuri de lux, două camioane şi şase autoturisme de lux”, se arată în comunicatul IGPR.

Totodată, poliţiştii au depistat în flagrant delict o cisternă pentru lapte, la ieşirea din sediul unei societăţi comerciale, care transporta peste 2.000 de litri de alcool, fără documente legale.

Potrivit surselor citate, 18 persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT.

„75 de persoane au fost conduse pentru audieri, cercetările în cauză fiind efectuate pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinerea în afara unui antrepozit fiscal şi comercializarea ilicită de produse accizabile în formă continuată, amplasarea înaintea contoarelor a unor canele sau robinete prin care se pot extrage cantităţi de alcool sau distilate necontorizate şi evaziune fiscală în formă continuată”, precizează Poliţia Română.

În urma investigaţiilor a rezultat că, în luna iulie 2011, 15 persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul obţinerii de importante foloase materiale din producerea unor cantităţi de alcool neevidenţiate şi comercializarea acestora, prin eludarea dispoziţiilor fiscale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

Liderul grupării, omul de afaceri Mircea Liviu Jîtea, cunoscut om de afaceri prezent în Top 300, în calitate de administrator la două societăţi comerciale din Focşani, este suspectat că a participat în mod direct la deţinerea a importante cantităţi de alcool în afara unui antrepozit fiscal, într-un spaţiu special amenajat în incinta uneia dintre firmele pe care le administra şi că i-a ajutat pe alţi membri ai grupului la săvârşirea aceleiaşi fapte.

„De asemenea, persoana în cauză este suspectată că, în calitate de administrator unic al uneia dintre societăţi a participat la amplasarea înaintea contoarelor a mai multor instalaţii neautorizate în cadrul liniei tehnologice de producţie de alcool dublu rafinat prin care s-au  extras cantităţi de alcool necontorizate. Totodată, cel în cauză este suspectat că a omis în totalitate evidenţierea în contabilitatea societăţii a operaţiunilor comerciale aferente cantităţilor de alcool necontorizate produse, respectiv peste 800.000 de litri”, se arată în comunicat.

Potrivit anchetatorilor, sprijinul către ceilalţi membri ai grupării s-a manifestat prin facilitarea transportului de la una din societăţile din Focşani către un spaţiu special amenajat al unei alte societăţi din judeţul Vrancea a sute de mii de litri de alcool dublu rafinat, de asemenea ajutând şi la comercializarea alcoolului din acest spaţiu.

Procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Galaţi au efectuat vineri 59 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Vrancea, Galaţi şi Brăila, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unei grupări constituite din 15 persoane specializate în săvârşirea de infracţiuni în materia comerţului ilegal cu produse accizabile – alcool.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, sub coordonarea liderului grupării, Mircea Liviu Jîtea, învinuiţii au obţinut beneficii financiare substanţiale din producerea unor mari cantităţi de alcool şi comercializarea acestora cu eludarea dispoziţiilor legale privind producerea, deţinerea şi marcajul produselor accizabile.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul BCCO Bacău, IJJ Galaţi, IJJ Bacău, IPJ Galaţi, Brăila şi Vrancea. Suportul tehnic şi informativ este asigurat de către SRI.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.