Politica copilului unic, sub semnul întrebării pe fondul îmbătrânirii populaţiei Chinei

China prevede fuzionarea actualului Minister al sănătăţii şi a Comisiei naţionale a populaţiei şi planificării familiale, pentru a crea o ‘Comisie Naţională de sănătate şi planificare familială’.

Serviciile de planificare familială au o reputaţie proastă în China, deoarece ele pun în aplicare politica copilului unic, responsabilă de numeroase drame, între care sterilizări în masă, avorturi tardive sau abandonarea fetiţelor, comentează AFP.

Această politică, de o amploare unică în lume, a fost realizată în marş forţat timp de peste trei decenii. Această politică nu a fost decât marginal relaxată, iar acum este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării, în condiţiile în care ţara este ameninţată de problemele îmbătrânirii care fac ca populaţia activă pe câmpul muncii să înceapă să scadă.

Studiul şi redactarea politicilor strategice de creştere a populaţiei vor fi de acum încredinţate Comisiei naţionale pentru dezvoltare şi reformă, organismul de planificare economică din China.

Aceste măsuri se înscriu într-o amplă restructurare a instituţiilor de stat ale Chinei, menită să le crească eficienţa şi care a fost decisă la reuniunea plenară a parlamentului, în curs de desfăşurare la Beijing.

Potrivit XINHUA, este vorba de cea de-a şaptea restructurare a guvernului chinez în ultimele trei decenii, pentru a reduce birocraţia şi intervenţia administraţiei în problemele sociale şi de piaţă.

Numărul de ministere în cadrul Consiliului de Stat (guvernul) se va reduce de la 27 la 25, în timp ce mai multe departamente şi agenţii vor fi reorganizate, în conformitate cu un plan de restructurare instituţională prezentat la sesiunea de duminică a parlamentului naţional.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.