Premierul Ponta susţine standarde pentru toate ţările care încalcă democraţia

Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, că este de acord cu demersul anunţat de patru ţări care cer introducerea unui mecanism pentru protejarea şi respectarea valorilor fundamentale ale UE dacă o ţară încalcă principiile statului de drept dar a adăugat că doreşte ca aceste standarde să fie aplicate în mod egal atât pentru România cât şi pentru ţările care au inventat democraţia în Europa şi care încalcă aceste principii.

„Susţin standarde europene clare, cuantificabile, este un lucru foarte bun pentru România şi atunci fripturiştii vor rămâne fără multă muniţie în declaraţiile lor”, a motivat premierul, adăugând că sunt români care fac mai mult rău României prin declaraţii politice decât alţi politicieni din afara ţării.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Budapesta, şeful executivului a subliniat că este un lucru important introducerea unui astfel de mecanism pentru că în estul Europei au existat în anii trecuţi derapaje grave de la democraţie şi de la standardele europene care nu au fost însă mult prezentate în vest pentru că aparţineau unor guverne de dreapta.

„Şi atunci guvernele de dreapta au întotdeauna dreptul să încalce mai mult standardele de drept şi mă refer la România. Eu mă refer la faptul că este un lucru foarte bun să existe nişte standarde clare. În al doilea rând cred că există un pericol ca tocmai în ţările fondatoare sau exemple pentru Uniunea Europeană să apară încălcări ale standardelor europene. Nu poţi să vorbeşti de discriminare împotriva altor cetăţeni ai UE, cred că şi neprimirea noastră în Schengen până la urmă tot pe discriminare se bazează, nu poţi să accepţi campanii oficiale care vorbesc despre români, bulgari sau unguri, că suntem toţi infractori sau mai ştiu eu ce. Deci există derapaje şi în ţările care au inventat democraţia occidentală, nu doar în cele noi, iar din punctul meu de vedere este extrem de benefic să existe nişte standarde clare şi un sistem de control foarte clar”, a subliniat liderul PSD, premierul Victor Ponta.

El a arătat că dacă guvernul pe care-l conduce greşeşte cu ceva şi se demonstrează acest lucru el este gata să-l îndrepte, dând exemplu în acest sens relaţiile bune ale României cu oficialii europeni după ce a discutat anul trecut cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso despre 11 puncte care trebuie îndreptate.

Victor Ponta a adăugat că va face în continuare eforturi în acest sens, dacă situaţia o va impune, şi a subliniat că nişte standarde la nivel european care să prevină sau să sancţioneze derapaje în toate statele europene reprezintă un lucru foarte bun pe care-l salută şi îl sprijină.

„Dar neparticipând eu, deocamdată, la Consiliul European, acest lucru îl va susţine domnul preşedinte, când voi participa eu îl voi susţine eu”, a adăugat Victor Ponta.

El a dorit să denunţe în context unele declaraţii politice de-a dreptul insultătoare pentru ţară, cu atât mai insultătoare fiind cele care vin din partea unor români „care sunt mult mai răi cu România decât orice alt străin”. „Ştiu că ei acum se numesc Moţiunea fripturiştilor sau reformiştilor şi participă la PDL. Ei vorbesc mai rău de România decât vorbeşte orice străin”, a exemplificat premierul.

Miniştrii de externe din Germania, Finlanda, Danemarca şi Olanda au trimis o scrisoare comună preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, prin care solicitau crearea unui mecanism pentru protejarea şi respectarea valorilor fundamentale ale UE dacă o ţară încalcă principiile statului de drept.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.