Preşedintele socialiştilor ungari anunţă o nouă politică de stânga pentru ţara sa

Preşedintele Partidului Socialist Ungar (MSZP), Mesterhazy Attila, a anunţat sâmbătă, 9 martie,o nouă politică de stânga pentru ţara sa, la reuniunea anuală a formaţiunii care a avut loc la Sportarena din Budapesta.

Mesterhazy a precizat că principalii piloni ai politicii pe care vrea s-o promoveze sunt: echitate socială, echitate economică şi independenţa justiţiei şi a mass media.

„Mulţi mi-au spus că este un mare risc să-l invit pe (premierul român) Victor Ponta la evenimentul de astăzi, să mă gândesc bine, eventual să-i spunem să nu mai vină, pentru că va distrage atenţia (…). Celor care au dubii, le spun că nu într-o doară am anunţat că există o nouă politică naţională de stânga care are o esenţă, un punct puternic despre care a vorbit şi Victor Ponta (…). Şi ştiu că adevărul este de partea noastră şi, pentru această politică naţională, ne trebuie să avem o bună relaţie de vecinătate”, a subliniat liderul socialiştilor ungari.

El a spus că ştie foarte bine că preşedintele PSD, Victor Ponta, înţelege că el (Mesterhazy), ca politician din Ungaria, are responsabilitatea maghiarilor de dincolo de graniţe. ‘Dar şi eu ştiu că şi el (Ponta) are responsabilitatea pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele ţării. Asta nu înseamnă naţionalism, ci este patriotism adevărat şi curajos”, a spus liderul socialist ungar în aplauzele sălii.

Preşedintele socialiştilor ungari a denunţat în discursul său politica împotriva cetăţenilor dusă de FIDESZ, partid aflat la guvernare, afirmând că există cazuri chiar de sărăcie în familiile ungureşti, dar şi în rândurile tinerilor, care vor să-i urmeze pe cei 500.000 de unguri care au părăsit deja ţara.

Gur Nandor, membru al MSZP, a declarat la rândul său că FIDESZ a promis între altele, atunci când a venit la puterea, crearea de locuri de muncă. „Da, s-au creat locuri de muncă, dar în afara ţării. S-a promis că se vor crea un milion de locuri de muncă, dar avem 500.000 de oameni care lucrează în străinătate”, a acuzat el. „Suntem cel mai puternic partid al opoziţiei democratice. Sarcina noastră, responsabilitatea noastră este cea mai importantă, trebuie să aducem schimbarea, să schimbăm guvernul, dar nu numai pentru a ajunge la guvernare, ci ca majoritatea oamenilor să aibă o viaţă mai bună”, a conchis Gur.

La reuniune, vorbitorii au susţinut printre altele că FIDESZ discriminează copiii din Ungaria şi că există, din cauza politicii acestui partid, diferenţe uriaşe între familii şi chiar comunităţi. Socialiştii au denunţat totodată politica educaţională greşită a actualului guvern.

Unul dintre principalele mesaje ale reuniunii a fost că „schimbarea a început” şi, dacă această schimbare nu va avea loc în 2014 (când în Ungaria vor avea loc alegeri legislative – n.r.), „porţile se vor închide mai ales pentru cei tineri”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.