Principalii cardinali papabili

Cine va fi viitorul Papă? Va fi italian, canadian, brazilian, african, american sau asiatic? Ziarele din Italia publică luni scurte biografii ale principalilor cardinali „papabili”, ale căror nume revin cu regularitate în discuţie atunci când este vorba de succesorul lui Benedict al XVI-lea, care va fi ales de Conclavul care va începe marţi la Vatican.

Marc Ouellet (68 de ani): Canadian, un apropiat al lui Benedict al XVI-lea, este considerat „cel mai papabil dintre outsiders” de către cotidianul milanez Corriere della Sera. Intransigent, calm, timid, poliglot, bun cunoscător al realităţii din America Latină, el este de părere că trebuie să abandonăm resemnarea faţă de secularizarea care ne invadează. Arhiepiscop de Quebec, Ouellet şi-a exprimat de mai multe ori părerile cu privire la avort, declanşând polemici. Marc Ouellet provine dintr-o familie numeroasă şi spune, ca şi Benedict al XVI-lea, că este „un om din popor”, dintr-un mediu de oameni simpli, lucru care nu l-a împiedicat însă să fie un om cultivat. Ouellet a scris o carte, „Actualitatea şi Viitorul Conciliului ecumenic Vatican II’, foarte apreciată la Vatican. Are ca atu faptul că este foarte cunoscut la nivel internaţional.

Angelo Scola (71 de ani): Cel mai „papabil” dintre cei 28 de cardinali italieni, actualul arhiepiscop de Milano provine dintr-o familie modestă. Angelo Scola „este mândru că a venit pe lume într-o familie săracă şi că a crescut în 35 de metri pătraţi împreună cu fratele său”, scrie cotidianul roman La Repubblica. Mama lui Scola era o femeie foarte credincioasă, iar tatăl său, şofer de camion, a fost activist socialist. Foarte iubit şi respectat de catolicii italieni, Scola s-a numărat printre fondatorii revistei „Communio”, alături de teologul elveţian Hans Urs von Balthasar. Este pasionat de politică şi de probleme sociale, fiind iniţiatorul, pe când era patriarh al Veneţiei (2002-2011), al unui ‘think tank’ de dialog cu islamul, numit „Oasis”. Este apreciat în Italia şi pentru că are un restaurant low cost pentru turişti. Angelo Scola este un apropiat al mişcării Comuniune şi Eliberare (Comunione e Liberazione), foarte influentă în Italia, îndeosebi în viaţa politică. Este autorul cărţii „Misterului căsătoriei’, culegere de sfaturi pe care le-a dat în vremea când era profesor de teologie şi antropologie la institutul Ioan Paul al II-lea de studii asupra familiei şi căsătoriei. În această carte, Scola insistă asupra importanţei teologice a diferenţei dintre bărbat şi femeie şi a familiei ca loc de împlinire a dorinţei.

Odilo Pedro Scherer (63 de ani): Brazilian, în fruntea celei de-a treia arhidioceze din lume ca mărime, cu şase milioane de catolici, arhiepiscopul de Sao Paulo este ‘papabilul’ din America Latină cel mai des menţionat, scrie cotidianul torinez La Stampa. Descendent al unor imigranţi germani (din sud-vestul Germaniei), arhiepiscopul de Sao Paulo este filosof şi doctor în teologie, licenţiat al Universităţii Pontificale Gregoriene din Roma. Secretar general al Conferinţei Episcopale Braziliene între anii 2003 şi 2007, el este considerat moderat din punct de vedere teologic. În 2007, cu ocazia vizitei lui Benedict al XVI-lea în Brazilia, el s-a pronunţat asupra teologiei eliberării, salutându-i pe teologii eliberării pentru că „reorientează misiunea Bisericii în problemele injustiţiei sociale şi ale sărăciei”. Trimis special al lui Benedict al XVI-lea pentru Conferinţa Naţiunilor Unite privind dezvoltarea durabilă la Rio de Janeiro în 2012, sensibil la tematicile ecologice şi economice, el spune că doreşte ‘o reflecţie reînnoită şi profundă’ asupra sensului economiei. Susţinut de Curia romană, este candidatul sudamerican cel mai solid.

Mauro Piacenza (68 de ani): Italian, cu tendinţă spre tradiţionalism, este un bun cunoscător al angrenajelor Curiei. A preluat recent supervizarea formării preoţilor, competenţă ce revenea până atunci Congregaţiei pentru Educaţia Catolică. Acest fapt îi întăreşte puterea în fruntea unui organism-cheie pentru viitorul Bisericii Catolice. Foarte apropiat de Benedict al XVI-lea, prefectul Congregaţiei pentru Cler, jurist de formaţie, s-a făcut cunoscut prin luările sale de poziţie asupra preoţiei. Fervent apărător al celibatului sacerdotal, el a declarat: ‘Celibatul este o chestiune de radicalitate evanghelică’. În opinia sa, nu trebuie să se cedeze ‘intimidării’ din partea celor care nu îl înţeleg sau caută să-l schimbe.

Gianfranco Ravasi (70 de ani): Italian, preşedinte al Consiliului Pontifical pentru Cultură, Ravasi este ceea ce s-ar putea numi „un om al limbajului”. Biblist şi ebraist de renume mondial, care a scris peste 50 de cărţi, lăudate pentru frumuseţea stilului, este, de asemenea, un star al micului ecran. În Italia, marele public îl cunoaşte datorită intervenţiilor sale într-un mare număr de emisiuni religioase. Colaborator al cotidianului catolic Avvenire şi al săptămânalului Famiglia Cristiana, el încearcă să popularizeze subtilităţile culturii creştine. Este, de asemenea, pasionat de poezie, gen pe care caută să-l facă accesibil cât mai multor persoane, prin studiile sale despre dificultăţile de interpretare a limbajului poetic. Om cu o largă deschidere, a propovăduit dialogul între etica laică şi morala religioasă.

Robert Sarah (67 de ani): Din Guineea, a fost cel mai tânăr episcop din lume (în 1979, la vârsta de 34 de ani); este un susţinător al libertăţii şi al drepturilor omului. Arhiepiscop de Conakry (Guineea) până în octombrie 2001, Robert Sarah a fost chemat la Roma de papa Ioan Paul al II-lea pentru a deveni secretarul Congregaţiei pentru evanghelizarea popoarelor. Om al păcii, el s-a deplasat în Liban în luna noiembrie a anului trecut, trimis de papă pentru a se întâlni cu refugiaţi sirieni şi pentru a aplana tensiunile din Siria. Robert Sarah cunoaşte în mod special situaţiile de criză, fiind de altfel numit episcop într-un context extrem de agitat. La momentul hirotonisirii sale episcopale, în 1979, Guineea se afla sub jugul dictatorului comunist Sekou Toure, care ducea o politică represivă împotriva credincioşilor.

Luis Antonio Tagle (55 de ani): Intelectual umil şi sensibil, Tagle este la confluenţa mai multor culturi: asiatică şi americană, dar şi europeană. Teolog, arhiepiscopul de Manila a fost hirotonisit preot la 25 de ani, apoi numit episcop de Ioan Paul al II-lea în 2001. El este al şaptelea cardinal filipinez din istoria Bisericii Catolice. Luis Antonio Tagle este cel care, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia unui sinod privind noua evanghelizare, a declarat: „Biserica este vie. Ştiu că există o scădere a practicii în rândul catolicilor din anumite ţări, că influenţa Bisericii descreşte şi că creştinismul aparţine unei minorităţi. În Asia, a fi o minoritate este realitatea noastră dintotdeauna”. Luis Antonio Tagle este şi un fin teolog, deţinător al unui doctorat în teologie la prestigioasa Universitate Catolică din America.

Timothy Dolan (62 de ani): Toţi cei care îl cunosc, susţin că arhiepiscopul de New York are o personalitate „convivială”. „Este tipul jovial prin excelenţă, capabil să facă mustrări cu amabilitate”, scrie cotidianul milanez Corriere della Sera. Extrem de confortabil cu mass-media, el deţine un cont de Twitter, urmat de aproape 80.000 de abonaţi.

Peter Erdo (61 de ani): Arhiepiscopul de Budapesta este unul dintre cei mai tineri cardinali. Preşedinte al Conferinţei episcopale ungare şi preşedinte al Consiliului Conferinţelor Episcopale din Europa (CCEE), Erdo a reflectat în mod deosebit asupra secularizării Europei şi a făcut apel la solidaritate între creştini. Peter Erdo este în prezent unul dintre principalii apostoli ai noii evanghelizări. Vorbeşte şapte limbi, este respectat de toţi cardinalii europeni şi este considerat un conservator.

Sean Patrick O’Malley (68 de ani): Originar din Ohio, O’Malley, actualul arhiepiscop din Boston, este şi el un poliglot. A studiat spaniola, greaca, germana, ebraica şi a descoperit teatrul. Deosebit de şocat de scandalul abuzurilor sexuale din Biserică, O’Malley a declarat că vrea să aplice o politică de toleranţă zero. Astfel, el a instituit una dintre primele politici de reacţie la abuzurile sexuale din Biserică şi de ajutor acordat victimelor, făcând apel la activişti sociali din afara Bisericii şi la comitete de examinare independente, alcătuite din profesionişti din domeniul sănătăţii mintale şi experţi juridici. Ferm în ceea ce priveşte problemele de bioetică, O’Malley a declarat în 2009 că, în contextul în care Partidul Democrat este în mod constant ostil grupurilor pro-viaţă, sprijinul multor catolici acordat candidaţilor democraţi „frizează scandalul.” Trăieşte într-un apartament modest, deoarece a vândut toate bunurile diocezei sale pentru a plăti datoriile diocezei în urma scandalurilor legate de pedofilie. Un exemplu extraordinar pentru toţi preoţii.

Oswald Gracias (68 de ani): Jurist fin, canonist de renume internaţional, Oswald Gracias, arhiepiscopul de Bombay, care este şi preşedintele Conferinţei episcopilor din India şi secretar general al Federaţiei Conferinţelor Episcopale din Asia, şi-a făcut studiile la Roma, la Universitatea Pontificală Urbaniană, un institut de studii superioare specializat în formarea clerului misionar şi a studenţilor proveniţi din teritoriile numite misionare, în perioada 1976-1982. Aici a obţinut un doctorat în drept canonic şi o diplomă în jurisprudenţă. Bun comunicator, a fost numit în 2011 membru al Consiliului Pontifical pentru Comunicaţii Sociale.În India, într-un context religios deosebit de tensionat din cauza persecuţiilor comise de extremişti hinduşi împotriva creştinilor, Gracias este implicat în dialogul interreligios şi îl cunoaşte personal pe Dalai-Lama.


Giuseppe Betori (65 de ani): Italian, ahiepiscop de Florenţa, Betori s-a format la Institutului Biblic Pontifical. Pedagog fin, Betori a fost profesor la Institutul Teologic din Assisi, subsecretar al Conferinţei Episcopale Italiene şi organizator al Zilei Mondiale a Tineretului de la Roma, în anul 2000. Este considerat foarte apropiat de tinerii catolici italieni.

John Onaiyekan (68 de ani): Arhiepiscopul de Abuja, în Nigeria, Onaiyekan este un om care impune respect. Nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace în 2012, a fost distins cu premiul Christi şi a devenit cardinal în acelaşi an. Cunoscut pe scena internaţională, este implicat în dialogul interreligios şi intercultural. Expert în dialogul islamo-creştin, Onaiyekan este apreciat pentru discursul său în acelaşi timp pacific şi ferm.

Oscar Andres Rodriguez Maradiaga (70 de ani): Prefigurat drept posibil Papă după Ioan Paul al II-lea, Maradiaga, arhiepiscopul de Tegucigalpa în Honduras, ar fi obţinut câteva voturi la ultimul Conclav din 2005. Este foarte apreciat de mass-media din Italia. Poliglot, el vorbeşte şase limbi. Este şi muzician, pianist (a făcut chiar parte dintr-o orchestră) şi saxofonist. Este de asemenea doctor în teologie, filosofie şi psihologie clinică. Ales în fruntea ”Caritas International” în 2007, s-a remarcat prin diplomaţia şi curajul său. Apărător înverşunat al drepturilor omului, s-a impus ca apărător al cauzei femeilor în Honduras. Clasic în planul doctrinei romane, ar putea întreprinde reforme structurale, pe care le-a cerut în repetate rânduri.

Albert Malcolm Ranjith Patabedige Don (65 de ani): Arhiepiscop de Colombo, în Sri Lanka, a studiat la Roma, a lucrat în cadrul Curiei, a fost nunţiu apostolic în Indonezia şi în Timorul de Est.

Leonardo Sandri (69 de ani): Argentinian, născut la Buenos Aires, ar putea fi susţinut de cardinalii din America Latină, dar nu şi de cardinalii din SUA. Cunoaşte foarte bine Curia romană şi ar putea fi „un candidat de compromis” între susţinătorii Curiei şi restul lumii, potrivit Corriere della Sera.

Jose Francisco Robles Ortega (64 de ani): Mexican, este susţinut de toţi cardinalii din America Latină. Este unul dintre cardinalii cei mai respectaţi şi iubiţi.

Donald William Wuerl (72 de ani): Arhiepiscop de Washington, este cardinalul american considerat cel mai puţin „yankee’ de presa italiană, lucru care „îi linişteşte pe europeni”, potrivit La Repubblica. A studiat la Roma şi cunoaşte Curia, unde a lucrat timp de 10 ani.

Peter Kodwo Appiah Turkson (64 de ani): Cardinal din Ghana, este considerat cel mai „papabil” dintre africani. „Va putea deveni primul Papă de culoare din istoria Bisericii Catolice?”, se întreabă publicaţia La Repubblica de la Roma.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.