EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Radu Stroe: Germania şi Finlanda se opun intrării României în Schengen; Olanda are o poziţie nuanţată

0

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, a declarat duminică seara, la Antena 3, că la Consiliul JAI de la Bruxelles din 7-8 martie doar două ţări s-au opus categoric intrării României în Spaţiul Schengen, Germania şi Finlanda care s-au legat de raportul MCV, în timp ce Olanda a avut o pledoarie „nuanţată”.

„Felul în care noi am acţionat la JAI-ul informal din decembrie 2012, modul în care ministrul de externe şi primul-ministru au convenit un anume mod de a prezenta lucrurile, dacă vă amintiţi înainte de şedinţa de Consiliu, criticate de unii, acceptate de alţii, toate aceste lucruri au condus la ceea ce puţini se aşteptau, şi noi şi ceilalţi din JAI, la acea colosală dezbatere care a avut loc la această şedinţă în care doar două ţări în mod ferm, Germania şi Finlanda, au spus nu categoric legând problematica de MCV. Olanda nu a legat-o decât în mod, să zic aşa, „en passant”, referindu-se la faptul că România îndeplineşte condiţiile şi că România trebuie să intre în Schengen, sigur că trebuie făcut câte ceva în zona aceasta. Deci pe Olanda eu n-aş categorisi-o ca o ţară care se opune”, a spus Radu Stroe.

El a precizat că şi Danemarca a susţinut România pentru aderarea la Spaţiul Schengen, fiind „una din piesele care a uimit lumea” la Consiliul JAI de la Bruxelles prin pledoaria pe care a avut-o.

În acelaşi timp, ministrul Stroe a afirmat că Slovacia l-a surprins „până la lacrimi” pentru că a avut „o pledoarie pentru România incredibilă”, concluzionând că la JAI „a fost un strigăt pentru România”.

„Celelalte ţări vorbitoare şi aici este elementul de nuanţă şi calitativ şi cantitativ care a distins şedinţa acestui Consiliu de toate celelalte, a fost o pledoarie pro-România. Danemarca este una dintre piesele care uluit lumea acolo. Pe mine personal m-a surprins plăcut, aş spune până la lacrimi, Slovacia, care a făcut o pledoarie pentru România incredibilă, motiv pentru care personal m-am deplasat şi m-am întâlnit cu delegaţia dumnealor şi i-am felicitat, iar câteva minute mai târziu televiziunea slovacă, prezentă la Consiliu, a simţit nevoia să-mi ia un interviu şi i-am mulţumit şi ministrului de interne, şi guvernului şi poporului. (…) A fost un strigăt pentru România. (…) De data aceasta toată lumea a sărit în cor în favoarea României, cu excepţia fermă a Germaniei şi Finlandei şi nuanţată a Olandei”, a spus Stroe.

Ministrul a explicat de ce anumite state se opun intrării României în Schengen, precizând că cei care sunt anti-aderare nu au o adoptat o poziţie „duşmănoasă”.

„Din raţiuni care nu sunt duşmănoase faţă de România, nici din partea Germaniei, nici din partea altora, deci din raţiuni poate nu chiar atât de ortodoxe dacă m-aş referi la alegeri parlamentare in unele ţări, dificultăţi ale guvernelor şi parlamentelor unor ţări europene. Toate aceste elemente au făcut ca la un moment dat, încă din sfârşitul anului trecut, când se preconiza JAI-ul din martie, să apară ideea păstrării unei linişti eterne care s-ar fi dus pe tot acest an 2013”, a completat ministrul Afacerilor Interne.

În ceea ce priveşte legarea raportului MCV de Schengen, Stroe a declarat că nu există nicio bază legală pentru a face acest lucru şi că acest fapt nu este prevăzut nici în Tratatul de Aderare, nici în acquis-ul Schengen.

„Nu există nicio bază legală, normă juridică în virtutea căreia să poţi spune „da” la Schengen dacă vine şi MCV-ul, nici Tratatul de Aderare, nici acquis-ul Schengen. Asta am spus-o tuturor şi au fost foarte multe state care au şi pretins că nu trebuie să existe această legătură, cel puţin Slovacia când a zis: „vă aduceţi aminte, domnilor, în 2007, când era vorba să intrăm noi, la fel ne spuneaţi, n-aveţi aia, n-aveţi aia, şi totuşi până la urmă ne-aţi lăsat să trecem. Trebuie să-i lăsaţi şi pe români pentru că ei sunt mai bine organizaţi şi dotaţi tehnic pentru Schengen decât multe state dintre cele prezente aici la masă”, a precizat Stroe.

Ministrul Afacerilor Interne a mai spus că o dezbatere legată de intrarea României în Spaţiul Schengen ar urma să fie, cel mai probabil, în ultimele două luni ale anului pentru a se putea lua o decizie la Consiliul JAI din martie 2014.

„După părerea mea, discuţia va fi undeva în ultimele două-trei luni ale anului, n-aş spune octombrie, poate două, iar decizia de obicei când se ia, se ia pentru JAI-ul din martie (n.r – 2014), prima etapă şi obligatoriu apoi, la sfârşitul anului, etapa a doua, după alegerile din Germania, după ce se mai liniştesc lucrurile în Europa”, a afirmat Radu Stroe.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.