Referendum duminică şi luni în Insulele Falkland/Maldive privind autodeterminarea

Populaţia din Insulele Falkland (numite Malvine de argentinieni) votează duminică şi luni într-un referendum dacă să rămână un teritoriu britanic de peste mări, informează BBC.

Argentina şi-a reiterat în mod constant pretenţiile asupra insulelor, timp de 30 ani după ce a fost respinsă de British Task Force într-un conflict de 74 de zile.

Insularii a decis să organizeze votul ca răspuns la presiunea Argentinei pentru negocieri asupra suveranităţii, scrie BBC.

Este de aşteptat ca mica comunitate să susţină în mod covâşitor rămânerea sub autoritate britanică. Dar un vot ‘da’ care susţine statu-quo-ul este puţin probabil să rezolve litigiul, comentează sursa citată.

Preşedinta Argentinei, Cristina Fernandez de Kirchner, a declarat că dorinţele locuitorilor nu sunt relevante în ceea ce este o problema teritorială. Majoritatea argentinienilor privesc insulele, pe care le numesc malvine, ca fiind ale Argentinei şi recuperarea lor este prevăzută în constituţia naţională.

La referendum au drept de vot 1.672 de persoane dintr-o populaţie totală a insulelor de 2.900.

Dick Sawle, membru al parlamentului insulei, a jucat un rol de lider în exercitarea de presiuni pentru ca votul să aibă loc. El a declarat pentru BBC că speră că rezultatul va reafirmat principiul de auto-determinare şi va trimite un mesaj atât comunităţii internaţionale, cât şi argentinienilor.

Forţele argentiniene au invadat Insulele Falkland la 2 aprilie 1982, intrând în capitala Port Stanley dimineaţa devreme. Garnizoana Marinei Regale a fost copleşită şi alte teritorii britanice din sudul Atlanticului, inclusiv Georgia de Sud, au fost, de asemenea, capturate. În două luni de lupte, 255 de militari britanici şi aproximativ 650 argentinieni au fost ucişi, împreună cu trei civili din Insulele Falkland, înainte ca forţele argentiniene să se predea, aminteşte BBC.

AFP observă că descoperirea unor zăcăminte de petrol la sfârşitul anilor 1990, la două decenii după conflict (2 aprilie – 14 iunie 1982), a sporit interesul pentru arhipelag. Insulele, bătute de vânt pe tot parcursul anului, au ca primă resursă pescuitul. În prezent obiectul unei dispute între Londra şi Buenos Aires, insulele au fost iniţial colonizate de Franţa, în 1764, cedate Spaniei (1770-1816), Argentinei (1816-1833) şi britanice (din 1833).

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.