Voinea: Decizia privind ieşirea României din procedura de deficit se va lua efectiv în mai

România este, alături de Italia, singura ţară care a îndeplinit toate condiţiile pentru a ieşi din procedura de deficit excesiv, în care se află de trei ani, iar o decizie în acest sens va fi luată efectiv în luna mai, a declarat, sâmbătă, 9 martie,la Antena 3, ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

‘Am participat săptămâna acesta la reuniunea ECOFIN de la Bruxelles şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Olli Rehn, a menţionat foarte clar că România este, alături de Italia, singura ţara aflată în procedura de deficit excesiv, şi de află de trei ani în această procedură, care a îndeplinit toate condiţiile pentru a iesi din această procedură, decizie care va fi luată efectiv în luna mai, cu toate consecinţele pentru România. Asta înseamnă că nu va mai trebui de la anul să facem ajustări severe, consolidări fiscale severe şi atunci vom avea mai mulţi bani pentru investiţii’, a explicat Voinea.

Acesta a subliniat că, deşi anul trecut s-a obţinut o creştere economică de numai 0,3%, s-a realizat un deficit bugetar de două ori mai mic faţă de cel din urmă cu un an.

‘De la un deficit pe metodologie europeană de 5,6% s-a ajuns sub 3% şi de la un deficit pe numerar, pe cash, de 4,3% din PIB s-a ajuns la 2,%, deci o reducere substanţială a deficitului. Desigur că atunci când faci astfel de ajustări ale deficitului ai mai puţini bani pe care să îi injectezi în economie, şi, implicit, care să conducă la creştere economică, dar România anul trecut s-a ajustat structural semnificativ, fără costuri sociale dureroase. Dimpotrivă, s-au dat înapoi salariile tăiate, de anul acesta se indexează şi pensiile, se finalizează recuperarea salarială, deci, fără costuri sociale dureroase. S-a făcut ajustare pe linia de bunuri, servicii şi de sistare a unor investiţii ineficiente’, a spus ministrul delegat pentru buget.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.