Apariţia unui nou partid anti-euro în Germania

Cu şase luni înainte de legislativele din Germania, un nou partid eurosceptic şi-a ţinut luni seară prima reuniune publică, profitând de nemulţumirea a numeroşi germani în legătură cu planurile de salvare a zonei euro, relatează AFP.

Mai mulţi dintre fondatorii acestei formaţiuni politice s-au prezentat pe scena sălii polivalente din Oberursel – o suburbie înstărită a Frankfurtului -, în faţa a 1.200 de persoane, dintre care numeroşi jurnalişti, pentru a ţine discursuri împotriva monedei unice, punctate de aplauze.

‘Considerăm că Angela Merkel greşeşte când spune că ‘ la planurile de salvare a partenerilor europeni aflaţi în dificultate, a declarat Konrad Adam, fost ziarist al cotidianelor conservatoare Frankfurter Allgemeine Zeitung şi Die Welt care a participat la crearea partidului ‘Alternativă pentru Germania’.

‘Vrem ca orice ţară care nu mai vrea sau nu mai poate rămâne în zona euro să aibă posibilitatea să o părăsească’, a explicat el.

Pentru fondatorii mişcării, în rândurile căreia se află un număr imens de profesori de economie, emeriţi sau nu, semnalul a fost dat de primul plan european de salvare pentru Grecia, din mai 2010, ce a încălcat clauza ‘no bail out’ a tratatelor europene care prevede că fiecare stat este responsabil pentru propria datorie.

‘Elite noastre încearcă să sacralizeze moneda euro’, a menţionat Alexander Gauland, un alt membru fondator, fost secretar de stat al unui land federal şi eseist. ‘Este o tentativă de a ocoli ceea ce nu funcţionează nici din punct de vedere politic, nici economic’, a declarat el în mijlocul unei furtuni de aplauze.

‘Alternativă pentru Germania’, care urmează să se lanseze oficial cu prilejul unui congres ce va avea loc luna viitoare la Berlin, doreşte să se organizeze rapid pentru a fi în măsură să participe la legislativele din septembrie şi să îi creeze probleme cancelarului Angela Merkel, în prezent favorită detaşată la propria succesiune.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.