EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

Conclavul cardinalilor pentru alegerea noului papă se reuneşte la Vatican

0

Conclavul pentru alegerea noului papă se reuneşte marţi, 12 martie, la Vatican, implicând 115 cardinali cu drept de vot în Capela Sixtină, unde se vor desfăşura ceremoniile destinate alegerii noului conducător al Bisericii Catolice, relatează agenţiile internaţionale de presă.

Pe întreaga perioadă a alegerii noului papă, participanţii la Conclav vor dispune de un singur mijloc de comunicare cu lumea exterioară: fumul ce va ieşi de pe hornul ataşat de capelă, vizibil din piaţa Sf.Petru.

De două ori pe zi, în jurul prânzului (13:00, ora României) şi la ora locală 19:00, în cuptor vor fi arse buletinele de vot. Fumul negru va însemna că nu s-a reuşit alegerea unui papă, în timp ce fumul alb va semnifica faptul că a fost ales noul papă, cel de-al 266-lea Suveran Pontif.

Procedura se va încheia cu rostirea în limba latină de pe balconul bazilicii Sfântul Petru a sintagmei ‘habemus papam’ (‘avem un papă’), iar noul conducător al Bisericii Catolice va ieşi la balcon să salute mulţimea de credincioşi.

Până la acest moment, însă, mai este de aşteptat, spune şeful Serviciului de presă al Sfântului Scaun, Federico Lombardi, subliniind că procedura alegerii noului papă va avea loc în condiţii de păstrare a secretului absolut.

Duminică, circa 90 de persoane, dintre care majoritatea slujitori ai Vaticanului, au depus jurământul că nu vor divulga informaţii în perioada procedurii alegerii noului papă.

Votul secret va dura până când unul dintre candidaţi va acumula 77 de voturi – două treimi plus unu din voturile cardinalilor electori. După cel de-al 34-lea vot, în cazul în care nu se va stabili niciun câştigător, numărul candidaţilor va fi redus la doi.

Cu toate acestea, conform modificărilor făcute de papa Benedict al XVI-lea, pentru ca un candidat să câştige este nevoie de o majoritate calificată de două treimi.

În biserica Sf.Petru va avea loc marţi o mesă în timpul căreia credincioşii se vor ruga pentru buna desfăşurare a Conclavului. Vor participa toţi cardinalii, inclusiv cei peste 80 de ani care nu vor participa la vot.

La orele 16:30, cardinalii electori vor merge în Capela Sixtină, ale cărei uşi se vor închide de îndată ce aceştia vor depune jurământul tăcerii despre desfăşurarea Conclavului, şi vor fi rostite cuvintele ‘extra omnes’ /’toţi afară’/.

După cum a explicat purtătorul de cuvânt Federico Lombardi, cardinalii ar putea să decidă să nu voteze chiar din prima zi a Conclavului. Dacă după ora 19:00 din hornul capelei nu va ieşi fum, va deveni clar că alegerea papei nu a avut loc marţi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.