Csaba Sogor: Există o diferenţă enormă între ce spune legea şi practica curentă din România

Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a afirmat luni seară, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că, deşi s-au făcut progrese în ultimii 20 de ani, există o diferenţă enormă între ceea ce prevede legea şi practica curentă din România.

‘Recent, mulţi politicieni români au pretins că există în România o protecţie eficientă a minorităţilor şi de aceea ţara nu poate fi trasă la răspundere pentru că nu asigură astfel de drepturi. Daţi-mi voie să contrazic acest tip de propagandă. Deşi s-au făcut progrese în ultimii 20 de ani, există o diferenţă enormă între ceea ce spune legea şi practica curentă’, a spus eurodeputatul de etnie maghiară.

El a susţinut că, deşi legea prevede utilizarea limbii materne în procedurile administrative, ‘lucrurile nu stau întotdeauna aşa’.

‘Cetăţenii au fost de multe ori pedepsiţi pentru că şi-au folosit limba maternă. Ştiu că în partea vestică a Europei, sistemul de autonomie a fost folosit pentru a evita această problemă şi cred că trebuie să luăm acest lucru ca un exemplu pentru o politică de protejare a minorităţilor mai eficientă’, a mai afirmat eurodeputatul UDMR în plenul PE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.