Legislativul de la Budapesta a adoptat controversata amendare a Constituţiei

Deputaţii ungari au adoptat luni o controversată modificare a legii fundamentale a ţării despre care criticii – între care Comisia Europeană – susţin că pune în pericol democraţia şi statul de drept, informează MTI şi AFP. Amendamentele reduc o parte din prerogativele Curţii Constituţionale şi reintroduc o serie de dispoziţii anulate anterior de aceasta.

Modificarea a fost adoptată cu 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 abţineri de legislativul monocameral, în care partidul de guvernământ conservator Fidesz deţine o majoritate de două treimi. Deputaţii Partidului Socialist Ungar (MSZP), principala formaţiune de opoziţie, au anunţat înainte de vot că vor boicota şedinţa de luni după-amiaza a parlamentului, iar deputaţii partidului Jobbik /radical naţionalist/ au anunţat, la rândul lor, că se vor abţine.

Răspunzând la apelul lansat de mai multe formaţiuni de opoziţie, circa de 200 persoane s-au adunat în faţa parlamentului în timpul votului pentru a-şi exprima opoziţia faţă de modificarea Constituţiei.

Comisia Europeană le-a reamintit luni liderilor Ungariei că trebuie să respecte „obligaţiile legale” asumate faţă de Uniunea Europeană şi, în primul rând, să respecte statul de drept, în condiţiile votului aşteptat luni în parlamentul de la Budapesta privind o nouă amendare a Constituţiei. „Datoria noastră /a Comisiei/ este de a ne asigura că dreptul european este respectat de către statele membre ale Uniunii Europene”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, Pia Ahrenkilde-Hansen, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene.

Aceasta a amintit că preşedintele executivului comunitar, Jose Manuel Barroso, a discutat vineri, telefonic, cu premierul ungar Viktor Orban, care a dat asigurări în ce priveşte angajamentul ţării sale faţă de respectarea „drepturilor şi valorilor UE”. Cu toate acestea, a avertizat ea, dacă modificările constituţionale vor aduce atingere dreptului comunitar, „Comisia nu va ezita să recurgă la toate instrumentele juridice la dispoziţie, printre care „procedurile de infringement”, care pot aduce un stat în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Ministrul ungar de externe, Janos Martonyi, aflat la Bruxelles, a declarat la rândul său luni presei că guvernul ungar va cere opinia Comisiei de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, cu privire la amendamentul de 15 pagini.

Iată care sunt principalele puncte ale acestui controversat amendament, rezumate de AFP:

-Curtea Constituţională nu poate examina legile privind modificarea Constituţiei decât din punctul de vedere al formei şi nu pe fond şi nu are dreptul să se refere la decizii ale sale anterioare intrării în vigoare a noii legi fundamentale, la 1 ianuarie 2012 – ceea ce înseamnă, practic, să se renunţe la 22 de ani de jurisprudenţă;

– rolul preşedintelui ţării este modificat în sensul că trebuie să semneze amendarea Constituţiei, putând recurge la veto, dar numai pe chestiuni de formă;

– familia este considerată ca fiind căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, cu sau fără copii – definiţie respinsă anterior de Curtea Constituţională pentru că a fost calificată ca prea restrictivă;

– în privinţa studiilor superioare, amendamentul înscrie în Constituţie contractele studenţeşti care îl constrâng pe beneficiarul de studii plătite de stat să rămână în Ungaria după obţinerea diplomei;

– în ce priveşte religiile, acestea urmează să fie recunoscute de parlament şi nu de justiţie ca până acum, iar parlamentul nu este nevoit să-şi justifice deciziile şi posibilităţile de apel sunt foarte limitate. Prevederea în acest sens fusese anulată de asemenea de Curtea constituţională.

– în privinţa alegerilor, campaniile electorale urmează să fie restrânse şi limitate doar la televiziunile publice, controlate de către guvern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.