Milioane de europeni au nevoie de ajutor alimentar din partea Crucii Roşii

Familii nevoiaşe şi locuitori din Uniunea Europeană (UE) sunt din ce în ce în ce mai dependente de organizaţiile de caritate, precum Crucea Roşie, pentru hrană, apă şi adăpost, notează Der Spiegel.

În timp ce Germania rămâne în mare măsură neafectată de această situaţie, şomajul şi austeritatea în ţări precum Spania fac această problemă şi mai gravă.

Două treimi din societăţile Crucii Roşii în cadrul Uniunii Europene au început să distribuie ajutor alimentar, a afirmat directorul general al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), Yves Daccord, în opinia căruia criza economică din Europa are un efect alarmant asupra sărăciei.

Yves Daccord a afirmat luni, într-o vizită la New Delhi, că amploarea distribuţiei de alimente nu s-a mai aflat la nivelul actual de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial.

Datorită situaţiei economice a Germaniei, ţara nu a fost afectată de creşterea nevoilor alimentare. În schimb, Crucea Roşie Spaniolă oferă ajutor alimentar pentru 3 milioane de spanioli. Yves Daccord a declarat că solicitările de ajutor alimentar sunt atât de mari în Spania încât organizaţia a început să facă apel la donaţii nu doar pentru acţiunile din străinătate, ci şi pentru cele din ţară.

Un document publicat de Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie oferă mai multe detalii cu privire la nevoile alimentare. Numai anul trecut, Crucea Roşie Spaniolă a furnizat 33 de milioane de kg (în valoare de 73 de milioane de lire sterline) de alimente celor nevoiaşi. Ea a sprijinit de asemenea 21.500 de oameni cu apă şi electricitate sau cu ajutor financiar pentru plata chiriei.

Crucea Roşie din România coordonează un program de distribuţie de produse alimentare provenite din donaţii încă din 2009.

Trei milioane de oameni trăiesc în sărăcie absolută, o cifră care reprezintă 14% din populaţia totală a ţării. Rata sărăciei relative în România este de asemenea şocant de mare – 40%, notează sursa citată.

Anul trecut, Crucea Roşie română a distribuit mai mult de 500.000 de kg (în valoare de 1,1 milioane de lire sterline) de produse alimentare unui număr de peste 81.000 de familii nevoiaşe.

CICR a remarcat de asemenea o creştere a sărăciei la foste familii din clasa de mijloc şi indivizi. În Italia, Crucea Roşie a observat o creştere a numărului persoanelor fără adăpost, între care şi părinţii singuri, în special ‘persoane separate sau divorţate care ajung să trăiască în sărăcie sau pe străzi în timp ce încearcă să supravieţuiască şi în acelaşi timp să plătească pensia alimentară’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.