Premierul Ponta: Lucrările la Magistrala V a metroului Drumul Taberei-Universitate continuă

Lucrările la construirea Magistralei V a metroului Universitate – Drumul Taberei continuă şi vor fi asigurate resursele financiare necesare, valoarea totală a proiectului fiind de 1,2 miliarde de euro, a declarat premierul Victor Ponta, luni, după o întâlnire cu preşedintele Băncii Europene de Investiţii, Werner Hoyer, aflat în vizită la Bucureşti.

Şeful Executivului a arătat, într-o conferinţă de presă comună cu Hoyer, că Executivul beneficiază de sprijinul BEI în proiectul Magistralei V a metroului Universitate – Drumul Taberei.

Ponta a relatat că, înainte de întâlnirea cu preşedintele BEI, a avut o discuţie cu reprezentanţi ai conducerii companiei Metrorex şi cu reprezentanţii companiilor care lucrează la acest proiect, precum şi cu ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, şi cu cel al Finanţelor, Daniel Chiţoiu.

El a respins astfel afirmaţiile apărute în presă potrivit cărora finalizarea magistralei V de metrou Drumul Taberei – Universitate ar fi fost amânată cu patru ani, de la 2014 pentru 2018.

”M-am convins exact de la reprezentanţii companiilor că nu s-a oprit nicio lucrare acolo – iată că mai sunt şi lucruri neadevărate în presă -, necesarul de finanţare pentru ca acest proiect să continue va fi asigurat. În primul rând, avem în continuare încă 300 de milioane de euro din creditul de la BEI, care urmează să fie accesat într-un calendar care să se încadreze şi în obligaţiile noastre privind deficitul bugetar. De asemenea, e vorba de fonduri guvernamentale, care sunt alocate”, a spus Ponta.

Premierul a arătat că Magistrala V a metroului este un proiect mare, în valoare de 1,2 miliarde de euro, având practic acelaşi preţ cu Autostrada Comarnic – Braşov.

El a subliniat că proiectul este foarte important pentru Bucureşti şi a dat asigurări că va fi desfăşurat în continuare.

”Vreau să le mulţumesc partenerilor noştri de la BEI pentru creditul care a fost acordat şi pe care îl vom folosi pe măsură ce proiectul evoluează”, a mai spus şeful Guvernului.

Premierul Ponta a avut luni o întâlnire cu preşedintele BEI, Werner Hoyer, la care au luat parte şi vicepreşedintele Băncii Europene de Investiţii, Mihai Tănăsescu, viceprim-ministrul Daniel Chiţoiu şi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

Suma totală a proiectului este de 1.292.960.000 euro, din care 465.000.000 euro sunt împrumut de la BEI, restul – 827.969.000 euro – componenta locală se va asigura anual de la bugetul de stat, prin includerea acestor sume în bugetul SC Metrorex, prin bugetul Ministerului Transporturilor, care va avea obligaţia de a asigura, cu prioritate, resursele financiare necesare implementării proiectului pe toată durata acestuia, cu încadrarea în limitele alocate anual de la bugetul de stat.

Reţeaua de metrou din Bucureşti are o lungime totală de 70 de kilometri, structurată pe patru magistrale, 51 de staţii şi trei depouri.

Deşi acoperă doar 3,7 la sută din lungimea întregii reţele de transport public a Capitalei, metroul preia, în medie, între 20 şi 25 la sută din volumul total de călători care utilizează mijloacele de transport în comun.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.