Reţeta fumului care va ieşi din coşul Capelei Sixtine este un mister

În timpul Conclavului din Capela Sixtină, destinat alegerii noului Papă, progresul va fi măsurat în alb sau negru – însă modul în care sunt create culorile fumului care va ieşi după vot din coşul de cupru instalat pe acoperişul capelei rămâne încă un mister, relatează The New York Times.

Oficialii Vaticanului au închis capela săptămâna trecută pentru pregătirile care au inclus instalarea coşului de pe Capelă şi a două sobe gri legate de acesta, în interiorul Capelei. Una dintre sobe, construită în 1938, este folosită pentru a arde buletinele de vot din hârtie. Cea de a doua, datând din 2005, este folosită pentru crearea fumului – alb, dacă un nou Papă a fost ales de către cei 115 cardinali, sau negru, dacă cardinalii electori nu au reuşit să aleagă un nou pontif – care se amestecă cu fumul rezultat din arderea buletinelor de vot.

În mod tradiţional, după un vot nereuşit, responsabilii adăugă paie umede peste buletinele de vot pentru a obţine un fum negru cu funingine. Cu toate acestea, confuzia apărută în timpul Conclavului din 1958 atunci când au apărut alarme false – aparent deoarece paiele nu au reuşit să se aprindă – a determinat Vaticanul să caute un sistem mai uşor de manevrat, folosind substanţe chimice. În 2005, oficialii au început să folosească cartuşe, inclusiv unul marcat cu cuvintele „Fumo Bianco”, care a produs fumul alb ce a anunţat alegerea Papei Benedict al XVI-lea. Cartuşul a fost fabricat pentru a produce fum timp de şase minute şi jumătate.

Chiar şi în aceste condiţii a existat o oarecare confuzie în acel an dacă din coş a ieşit fum alb sau negru, ceea ce a determinat oficialii să folosească clopotele Bazilicii Sf. Petru pentru a confirma alegerea. Acest lucru se va repeta şi acest an, pentru a întări alegerea confirmată prima dată de fum.

În ceea ce priveşte substanţele chimice din cartuşe, un purtător de cuvânt al Vaticanului, reverendul Thomas Rosica, a declarat doar că produsul a fost pregătit de către tehnicieni „din mai multe elemente diferite.”

Potrivit lui Ben Baxter, director al ”Soup Limited Mazare”, un furnizor de maşini de fum din Ingleby Barwick, Anglia, cel mai probabil substanţa chimică principală folosită pentru cartuşul alb este cloratul de potasiu, care se aprinde uşor şi produce în timpul arderii particule fine de culoare albă.

Cartuşul negru foloseşte, probabil, la rândul său clorat de potasiu, alături de un colorant menit să schimbe culoarea particulelor, a adăugat el.

În opinia lui Baxter, cea mai probabilă procedură prevede plasarea unui cartuş în soba mai nouă, închiderea uşii şi apoi aprinderea prin trimiterea de curent printr-un cablu. Dacă coşul este instalat corect, fumul nu se va răspândi prin Capelă pentru a-i deranja pe cardinali sau pentru a afecta frescele nepreţuite ale lui Michelangelo.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.