Scriitorii români participanţi la Salon du livre: Prezenţa României ca ţară invitată de onoare – o mare şansă

O serie de scriitori români care vor participa, în această lună, la Salon du livre de la Paris, apreciază drept o mare şansă prezenţa României la această sărbătoare a cărţii, în răspunsurile la întrebările adresate de Institutul Cultural Român cu privire la semnificaţia evenimentului, postate pe site-ul instituţiei.

Scriitorul Eugen Uricaru, fost preşedinte al Uniunii Scriitorilor, afirmă că Salon du livre reprezintă „o şansă” şi „depinde numai de partea română cum va fi ea folosită”, în timp ce poeta, traducătoarea şi criticul literar de origine română Linda Maria Baros apreciază că „un eveniment de o asemenea anvergură poate să permită un adevărat desant al poeziei noastre în spaţiul francez”.

Şi romancierul Radu Aldulescu declară că „participarea României ca invitată de onoare la ediţia din acest an a Salonului Cărţii de la Paris va însemna o şansă inestimabilă pentru promovarea literaturii române în Occident”.

„Cultura română are nevoie ca de aer de această şansă şi de fructificarea ei. În pofida tonului optimist – festivit – diplomatic impus de evenimentul în discuţie, îmi permit să atrag atenţia că promovarea literaturii române în străinătate a fost şi continuă să fie o zonă dureroasă”, consideră Aldulescu.

Romanciera Florina Ilis consideră că Salon du livre „este un eveniment foarte important pentru literatura română”, care „nu este cu nimic mai prejos decât literatura europeană de astăzi, doar că, datorită condiţiilor ştiute, e mai puţin exportată în spaţiul cultural european”.

„Pe de o parte, cred că ne aduce un spor de vizibilitate, atât în cadrul evenimentelor organizate în Salon, cât şi în afara lui, prin, de pildă, numerele speciale dedicate literaturii române de reviste ca Magazine Littéraire sau Lire. Este o şansă ca editurile franceze să se intereseze de autorii români pe care sunt convinsă că vor începe să îi publice sau, cele care au făcut-o deja, să continue s-o facă şi mai susţinut. Pe de altă parte, cred însă că mai important este ceea ce aducem noi înşine Salonului şi, mai ales, cum vom reuşi să facem ca literatura noastră să fie, cu acest prilej special, cât mai bine pusă în valoare”, afirmă scriitoarea.

Pentru dramaturgul şi editorul Valentin Nicolau, „participarea României în calitate de invitat special la ediţia din acest an a Salonului de Carte de la Paris înseamnă, desigur, o expunere necesară a literaturii noastre în cadrul unei manifestări ample, care se bucură de mare notorietate”. „Literatura română de azi merită cunoscută. Diversă, provocatoare, cu mărcile ei singulare şi cu semnele de sincronizare cu ce se întâmplă în literatura din alte spaţii, ea are nevoie de dialog în epoca multiculturalismului. Şi oferă multe voci autentice, exact ce îi trebuie unei lumi care vorbeşte pe mai multe voci”, afirmă Valentin Nicolau.

Nu în ultimul rând, gazetarul şi scriitorul Lucia Verona este de părere că „prezenţa României ca invitat de onoare la Salon du Livre 2013 este, fără îndoială, un eveniment major, dar rezultatele se vor vedea în timp”, târgul fiind – „pentru scriitorii şi editorii români, pentru autorităţile culturale din România – şi o şansă de maturizare, de ieşire dintr-un anume provincialism care s-a dovedit păgubos, şansa de a înţelege că, ne place sau nu, cartea este o marfă, iar măsura succesului este raportul dintre cerere şi ofertă”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.