Un nou val de „superbacterii” ameninţă sănătatea oamenilor la nivel global

0

Bacteriile rezistente la antibiotice, cu un potenţial uriaş de a provoca infecţii netratabile, reprezintă “o ameninţare gravă” pentru populaţie, avertizează ofiţerul medical şef al Angliei în cadrul unui raport în care solicită luarea de măsuri urgente la nivel mondial, prezintă Guardian.co.uk.

Dacă nu sunt luate măsuri dure pentru a restricţiona utilizarea antibioticelor şi nu sunt descoperite altele noi, Sally Davies spune că “ne vom trezi că facem parte dintr-un sistem medical foarte asemănător cu cel de la începutul secolului 19”.

În timp ce unele antibiotice nu reuşesc să trateze anumite infecţii, noi boli bacteriene apar peste tot. Deşi numărul de infecţii cu “superbacteriile” MRSA şi C difficile a fost redus la nivel global, s-a înregistrat o creştere alarmantă a infecţiilor cu alte tipuri de bacterii, inclusiv cu tulpini noi de E.coli şi Klebsiella, ce pot provoca pneumonie.

Aşa numita bacterie “gram negativ”, care poate fi întâlnită în intestin, în loc de piele, este extrem de periculoasă pentru persoanele în vârstă şi slăbite şi doar câteva antibiotice mai sunt eficiente împotriva tulpinilor rezistente la medicamente. Până la 5000 de pacienţi din Marea Britanie mor în fiecare an din cauza acestei bacterii, care ajunge în fluxul sanguin, şi, în jumătate din cazuri, este rezistentă la medicamente.

“Rezistenţa antimicrobiană reprezintă o ameninţare catastrofală”, spune Davies. “Dacă nu acţionăm acum, oricine dintre noi care ajunge la spital în următorii 20 de ani, pentru o intervenţie chirurgicală minoră, are un risc mare de deces din cauza unei infecţii obişnuite, ce nu poate fi tratată de antibiotice. Iar operaţiile de rutină, cum ar fi înlocuirea de şold sau transplantul de organe, pot fi percepute ca nişte intervenţii fatale din cauza riscului ridicat de infecţie.”

“Din acest motiv, guvernele şi organizaţiile din întreaga lume, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi G8, trebuie să ia această problemă în serios.”

S-a înregistrat o reducere de 85% în ceea ce priveşte numărul cazurilor de MRSA (Stafilococ auriu rezistent la meticilină), ceea ce a însemnat că multe spitale mari nu au mai mult de două sau trei cazuri pe an. Însă, acum există între 50 şi 100 de cazuri de infecţie cu bacteria gram negativ pentru fiecare caz MRSA.

“Acest lucru înseamnă că bacteriile din propriul intestin se întorc împotriva ta. Între 10% şi 20% de infecţii sunt rezistente la medicamente. Încă nu ştim de ce numărul acestor cazuri este în creştere, deşi unele proceduri din spitale, cum ar fi utilizarea cateterelor, ar putea fi unul din factori. Multe cazuri se înregistrează în rândul populaţiei foarte tinere sau a celei în vârstă”, a spus profesorul Mike Sharland, de la spitalul St. George din Londra.

Rezistenţa la medicamente este o problemă globală, deoarece tulpinile de bacterii călătoresc în întreaga lume.

Antibioticele dau greş deoarece bacteria dezvoltă rezistenţă la medicament de-a lungul timpului. În deceniile de după inventarea penicilinei, rezistenţa la antibiotice nu reprezenta o problemă deoarece companiile farmaceutice dezvoltau în permanenţă noi versiuni. Însă, nu s-a mai descoperit nicio clasă nouă de medicamente din anul 1987 şi “pompa” de antibiotice s-a uscat.

Departamentul de Sănătate din Marea Britanie a spus că va publica în curând un plan de acţiune pe cinci ani pentru a combate problema rezistenţei la antibiotice enunţată în raport, care va include măsuri prin care să se asigure că medicamentele sunt prescrise doar atunci când este nevoie.

Experţii au primit cu entuziasm acest raport, însă Richard James, fost director al centrului pentru îngrijire medicală asociată cu infecţii de la Universitatea din Nottigham, a indicat faptul că Marea Britanie nu poate rezolva problema de una singură şi că acţiunile la nivel global sunt vitale, mai ales în ţări în care antibioticele sunt utilizate în exces, în mod eronat sau unde pot fi cumpărate fără prescripţie medicală (chiar şi în sudul Europei).

“Oricine va citi raportul îşi va da seama că nu există nicio soluţie magică”, a spus acesta. “Majoritatea din cele 17 recomandări se referă la acţiuni luate doar în Marea Britanie, dar trebuie acceptată ideea că guvernul britanic are obligaţia de a face o campanie prin care să crească gradul de constientizare a acestei probleme, astfel încât rezistenţa la antibiotice să devină o prioritate la nivel internaţional.”

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.