Adevărul despre dependenţa de medicamentele eliberate cu prescripţie medicală

De fiecare dată când dau o reţetă pentru calmante unui pacient, îi spun, “nu uita să nu consumi niciun fel de alcool atunci când iei aceste medicamente”. Timp de foarte mulţi ani, noi cei din comunitatea medicală, am crezut că acest mesaj simplu ajunge acolo unde trebuie. Se pare că ne-am înşelat, relatează doctorul Sanjay Gupta pentru Cnn.com.

La fiecare 19 minute moare câte o persoană din cauza utilizării greşite a medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală. Uneori, acest lucru se datorează faptului că se iau mult prea multe pastile. De multe ori se datorează faptului că aceştia uită sau ignoră avertismentele oferite de doctorul lor, în ceea ce priveşte combinarea medicamentelor cu alcool. Iar zeci de mii de oameni mor în fiecare an, ca rezultat al acestui lucru.

Având în vedere cât de multă atenţie acordăm medicamentelor ilegale, cum ar fi heroina şi cocaina, adevărul este că medicamentele eliberate cu prescripţie medicală omoară mult mai multe persoane, decât drogurile ilegale. Poate este doar o problemă de percepţie: “Medicamentul provine dintr-o farmacie, aşadar este sigur.”

În mod clar aceste medicamente nu pot fi sigure, dar pot crea o dependenţă extrem de puternică, iar în acest moment, la nivel global, există zeci de milioane de persoane care sunt  dependente de calmantele eliberate cu prescripţie medicală. Aceste calmante sunt periculoase deoarece deprimă sistemul nervos central, încetinind respiraţia şi receptivitatea celulelor stem din creier la dioxidul de carbon, până în punctul în care cineva care face abuz de aceste medicamente pur şi simplu nu mai respiră. Combină aceste calmante cu alcool, un alt sedativ periculos, şi obţii reţeta pentru dezastru.

Adevărul este că majoritatea cercetătorilor pe care i-am intervievat de-a lungul ultimului deceniu, par să fie de acord cu un singur lucru: dependenţa este o boală cerebrală. Cele mai recente analize ştiinţifice prezintă modul în care dependenţa de medicamente şi alcool poate schimba chimia creierului, afectând durerea şi centrii de recompensă.

Ar trebui subliniat faptul că, în fiecare an, milioane de pacienţi utilizează cu atenţie analgezice eliberate cu prescripţie medicală, făra a deveni dependenţi şi fară a-şi pierde viaţa. Însă, aproximativ 30.000 de persoane pe an plătesc cu preţul vieţii pentru această dependenţă.

Ca şi doctor, îmi privesc pacienţii direct în ochi atunci când le dau în mână reţeta şi le explic foarte clar care sunt efectele pastilelor pe care urmează să le ia. Nu le reamintesc doar să nu ia medicamentele cu alcool, ci îi avertizez extrem de clar în privinţa pericolelor, încercând să îmi susţin afirmaţiile cu date statistice, iar acestea nu sunt îmbucurătoare.

Le reamintesc în permanenţă că pot deveni dependenţi de aceste pastile şi îşi pot pierde viaţa. Aceasta este meseria mea, cea de medic, şi este o modalitate simplă prin care pot salva câteva mii de vieţi.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.