Alba: Interzicerea activităţii depozitului care a comercializat carne de cal sub etichetă de carne de vită

Activitatea depozitului frigorific din municipiul Blaj, de unde a provenit carnea de cal comercializată sub formă de carne de vită la o unitate din Bucureşti, va fi interzisă, după ce pe 22 februarie a fost emisă o ordonanţă de suspendare a activităţii de către inspectorii sanitar-veterinari.

Directorul executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Alba, Mircea Miclea, a declarat,  că miercuri este data limită de finalizare a epuizării stocului de marfă din cadrul depozitului din Blaj, urmând ca joi să se emită o ordonanţă de interzicere a activităţii.

În urmă cu trei săptămâni, DSVSA Alba a fost sesizată de ANSVSA cu privire la o suspiciune de comercializare a cărnii de vită congelată prin substituirea cu carne de cal către o unitate din Bucureşti de către un depozit frigorific din judeţul Alba. În consecinţă, inspectorii de specialitate s-au deplasat la sediul depozitului în cauză, controlând întreaga cantitate de carne existentă, respectiv 757 de kilograme, şi documentele care să ateste provenienţa acesteia.

Totodată s-au recoltat opt probe, câte una din fiecare sortiment identificat, care au fost trimise pentru identificare de specie la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti. Din cele opt probe, una a ieşit pozitivă pentru specia cabalină, conform unui buletin de analiză din 25 februarie.

Firma din Blaj s-a aprovizionat, potrivit documentelor găsite, de la depozitul din Bucureşti, căreia ulterior i-a revândut carnea, şi de la abatoare din Braşov şi Botoşani.

Mircea Miclea a precizat, miercuri, că nu a putut fi stabilită provenienţa cărnii de cabalină, deoarece firma a falsificat etichetele, urmând ca organele de anchetă să aducă lămuriri în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, subcomisar Luminiţa Prodan, a declarat, că la Serviciul de Investigare a Fraudelor este un dosar în lucru în acest caz, ancheta nefiind deocamdată finalizată.

Pe de altă parte, administratorul depozitului este cercetat penal sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, faptă prevăzută cu închisoarea între 1 şi 7 ani, pe numele acestuia fiind înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj un dosar penal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.