Anul 2013, „crucial” pentru pacea în Orientul Mijlociu, pledează Norvegia

Anul 2013 va fi ‘crucial’ pentru a revigora speranţele de pace în Orientul Mijlociu, a pledat marţi Norvegia, în perspectiva celei de-a 20-a aniversări a semnării acordurilor de la Oslo între Israel şi palestinieni şi cu câteva zile înainte de vizita preşedintelui Statelor Unite în regiune, scrie AFP.

‘Este cu adevărat important că preşedintele /Barack Obama/ şi secretarul de stat /John Kerry/ merg acolo. Ei trebuie să insufle un fel de speranţă pentru un orizont politic al acestui proces’, a declarat ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în cursul unei conferinţe de presă, organizată la Washington în comun cu omologul său american.

Citeste si:  Israel: A fost descifrată o inscripţie în arabă a cruciaţilor

‘Anul 2013 va fi foarte important pentru a restabili încrederea într-o soluţie negociată’ între israelieni şi palestinieni, şi-a exprimat speranţa şeful diplomaţiei de la Oslo după o întrevedere cu John Kerry.

Secretarul de stat american a confirmat că, peste aproximativ o săptămână, îl va însoţi pe preşedintele Barack Obama în Israel, teritoriile palestiniene şi în Iordania. Casa Albă nu a comunicat datele acestei prime deplasări în Israel a lui Obama în calitate de preşedinte, însă guvernul israelian a informat că el va sosi la 20 martie.

Citeste si:  Mai bine infernul israelian decât paradisul egiptean

John Kerry a reamintit că liderul administraţiei de la Washington nu va lansa nicio iniţiativă de pace în cursul turneului său, destinat mai degrabă ‘să asculte’ ce au de spus responsabilii israelieni, palestinieni şi iordanieni cu privire la procesul de pace blocat din septembrie 2010.

Preşedintele american ‘nu va face propuneri de pace, doar îşi va exprima viziunea sa asupra posibilităţilor viitoare şi va asculta’, a declarat Kerry, care s-a întâlnit cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, la începutul lunii martie la Riad.

Citeste si:  Cele mai frumoase destinaţii turistice pentru iubitorii de fotografii
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata