Balşoi/atac cu acid: Trupa de artişti a teatrului îi cere lui Putin deschiderea unei noi anchete

0

Peste 300 de artişti de la Teatrul Balşoi din Moscova i-au adresat preşedintelui rus Vladimir Putin o scrisoare deschisă în care îi cer deschiderea unei noi investigaţii asupra atacului cu acid împotriva directorului artistic al prestigiosului teatru moscovit, Serghei Filin, denunţând inculparea pripită a unuia dintre dansatori, relatează Reuters şi AFP.

‘Cerem liderilor ţării să creeze o comisie independentă pentru a stabili cauzele care au dus la această tragedie’, scriu artiştii în scrisoarea lor adresată de asemenea şi guvernului rus.

Dansatorul Pavel Dimitricenko /29 de ani/ a fost plasat joia trecută în arest preventiv la Moscova şi inculpat, după ce a recunoscut că a fost comanditarul atacului cu acid împotriva directorului artistic al Teatrului Balşoi, Serghei Filin, la 17 ianuarie. Dimitricenko riscă până la 12 ani de închisoare.

‘Pentru cei care îl cunosc pe Pavel Dimitricenko, ideea că ar fi putut fi instigatorul şi comanditarul atacului pare absurdă’, dau asigurări semnatarii scrisorii.

‘Îl cunoaştem pe Pavel de mai mulţi ani, are un temperament impulsiv, este sincer şi direct, însă este o persoană bună şi foarte cinstită’, afirmă artiştii, care apreciază că ‘disputele cu privire la politica artistică nu ar fi putut ieşi din cadrul legal’.

‘Concluziile trase de anchetatori ne par pripite, dovezile neconvingătoare, iar mărturisirea lui Pavel, asupra căreia a revenit ulterior, este rezultatul presiunilor puternice la care a fost supus’, susţin artiştii de la Balşoi.

Televiziunile ruse au difuzat miercurea trecută declaraţiile lui Pavel Dimitricenko, în care acesta recunoştea că a ‘organizat atacul, fără să fi vrut să meargă atât de departe’. Joi, în faţa tribunalului, dansatorul a negat că ar fi vrut să utilizeze acid.

‘Din păcate, istoria ţării noastre cunoaşte numeroase exemple de rezultate +necesare+ obţinute prin metode ilegale şi dovezi care se descoperă a fi false’, mai scriu artiştii de la Balşoi în scrisoarea lor.

‘Cerem o anchetă corectă şi imparţială şi o examinare minuţioasă a tuturor circumstanţelor şi posibilelor motive ale faptei’, continuă semnatarii, printre care se numără dansatori, cântăreţi şi muzicieni.

Răspunzând criticilor formulate de artişti, Ministerul rus al Afacerilor Interne a intervenit în apărarea investigatorilor săi. ‘Ei sunt profesionişti care lucrează în poliţie şi îşi fac munca în mod corect’, a declarat ministerul.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.