Băsescu, despre Fenechiu: Legal, este corectă abordarea premierului, nu şi din punctul de vedere al standardelor europene

Preşedintele Traian Băsescu consideră corectă, din punct de vedere legal, abordarea premierului Victor Ponta în cazul ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, dar nu şi din perspectiva standardelor europene.

„Eu sunt absolut de acord, din punct de vedere legal, cu ce spune premierul (despre ministrul Relu Fenechiu – n.r. ): ‘domne, încă nu l-a condamnat nimeni’. Din punct de vedere legal, abordarea este corectă. Din punct de vedere al standardelor europene, abordarea nu este corectă”, a afirmat preşedintele, marţi seară, într-o emisiune la Digi 24.

În context, Băsescu a spus că este o „mare scăpare” a înţelegerii termenilor şi vocabularului european. „Ce trebuie să înţeleagă politicienii la noi este că, dincolo de lege, există nişte standarde cerute politicienilor europeni”, a mai spus preşedintele.

Întrebat dacă România ar fi intrat în Schengen dacă nu era cazul ministrului Fenechiu, preşedintele a dat un răspuns negativ, menţionând că sunt „mai multe semne de întrebare”.

Marţi, în plenul Parlamentului, preşedintele a propus un „plan de acţiune”, pentru a avea succes în Consiliul JAI din decembrie, privind aderarea la Schengen, care cuprinde desemnarea, în cel mai scurt timp, a şefilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Parchetului General, dar şi îndepărtarea din Guvern a miniştrilor cu dosare penale în instanţă.

În replică, primul-ministru Victor Ponta a reafirmat că ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, va pleca din Guvern în ziua în care ”o primă instanţă” va stabili o vinovăţie a sa în urma acuzaţiilor DNA. „Domnul Fenechiu este important pentru preşedintele Băsescu şi pentru dumneavoastră (n.r. – presa). (…) Eu am spus foarte clar, în ziua în care un judecător se pronunţă asupra unui membru al Guvernului, în ziua aceea, dacă e vorba de vinovăţie, pleacă din Guvern. Eu, dacă justiţia română, care funcţionează foarte bine şi e independentă, stabileşte o dată, într-o primă instanţă – nu vorbesc de apel, recurs sau orice altă cale de atac – că ceea ce l-a acuzat Parchetul pe domnul Fenechiu în urmă cu cinci sau 10 ani în legătură cu ce o fi făcut, (…) că a făcut ceva rău în acea zi, domnul Fenechiu pleacă”, a afirmat, marţi, Victor Ponta, la Palatul Parlamentului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.