Chişinău: Comuniştii nu vor participa la consultări pentru formarea noului guvern

Fracţiunea comunistă din parlamentul de la Chişinău nu va participa la consultările cu preşedintele Nicolae Timofti pentru formarea unui nou guvern.

Într-o declaraţie a fracţiunii, difuzată marţi, se menţionează că unica soluţie pentru depăşirea actualei crize politice este organizarea alegerilor parlamentare anticipate. ‘În legătură cu aceasta, fracţiunea parlamentară a Partidului Comuniştilor nu consideră adecvată participarea sa la orice consultări menite să susţină formarea unui nou guvern şi menţinerea artificială a actualului regim’, se spune în declaraţie.

Preşedinţia de la Chişinău a anunţat, luni, că săptămâna aceasta şeful statului Nicolae Timofti va iniţia consultări cu fracţiunile parlamentare pentru desemnarea unui candidat pentru funcţia de premier, după ce guvernul condus de Vlad Filat şi-a prezentat vineri demisia în urma votului de neîncredere din parlament. Administraţia prezidenţială declara că au fost contactate toate cele patru fracţiuni parlamentare, care şi-ar fi dat acordul să poarte consultări, astfel încât şeful statului să poată propune săptămâna viitoare un candidat.

Între timp, cele trei fracţiuni care au format Alianţa pentru Integrare Europeană se declară dispuse pentru negocieri. Deocamdată, acestea au poziţii diferite, după ce Partidul Democrat şi Partidul Liberal au anunţat că nu vor susţine un nou guvern condus de Vlad Filat, în timp ce Partidul Liberal Democrat condus de acesta a anunţat că singurul nume luat în calcul pentru postul de premier este Vlad Filat.

Potrivit Constituţiei, dacă parlamentul nu va vota noul guvern în termen de 45 de zile de la prima propunere, acesta poate fi dizolvat şi apoi anunţate alegeri parlamentare anticipate, cu condiţia să existe cel puţin două solicitări din partea şefului statului pentru învestirea guvernului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.