EUR
4,76 RON
(-0.04%)
USD
4,21 RON
(+0.21%)
GBP
5,56 RON
(-0.02%)
CHF
4,24 RON
(+0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.27%)
CAD
3,13 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(+0.06%)
RUB
0,07 RON
(+0.03%)
ZAR
0,29 RON
(+0.21%)
BRL
1,08 RON
(+0.61%)
CNY
0,63 RON
(+0.22%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Continuă Conclavul cardinalilor electori, după primul fum negru

0

Conclavul celor 115 cardinali electori, care a început marţi la Vatican şi care are sarcina de a-l alege pe succesorul lui Benedict al XVI-lea, va continua miercuri, cu alte patru scrutine, după fumul negru care a anunţat marţi seară că încă nu a fost ales cel de-al 266-lea Pontif al Bisericii Romano-Catolice, informează miercuri principalele publicaţii din Italia.

„Conclav, noapte de tratative după primul fum negru”, scrie La Repubblica de la Roma, care, într-un articol semnat de vaticanistul Marco Ansaldo, precizează că miercuri se vor desfăşura alte patru scrutine, două dimineaţa şi alte două seara. Când marţi seară, la ora locală 19:41, a început să iasă din coşul de pe Capela Sixtină un nor dens şi intens de fum negru, „foarte negru”, dezamăgirea credincioşilor şi a curioşilor veniţi să asiste la eveniment în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican, unde erau prezente mii de persoane, în ciuda frigului şi a ploii, a fost mare. „Nuuuuu….!” a urlat mulţimea, care spera să vadă fum alb, chiar dacă niciodată, în istoria Conclavelor, Papa nu a fost ales la primul scrutin.

Cardinalii electori, închişi „cu cheia” (cum clave) în Capela lui Michelangelo după ceremonia „Extra omnes” (Afară toţi), „şoptită” de maestrul de ceremonii de la Vatican, monseniorul italian Guido Marini, au început să voteze în jurul orei locale 19:15, opinează principalul cotidian roman, care adaugă că, după primul scrutin „negativ”, „toţi cei 115 cardinali electori au purtat o noapte de tratative la reşedinţa Santa Marta” din incinta Vaticanului, unde sunt cazaţi.

După ce au ars primele buletine de vot în soba din Capela Sixtină, cardinalii s-au deplasat cu mai multe microbuze în casa Sfânta Marta, „au servit cina şi au început să vorbească între ei, un dialog intens, care a devenit în cursul nopţii o tratativă capabilă miercuri să dea primele sale rezultate concrete, în cursul celor patru scrutine prevăzute”, care vor putea duce la alegerea succesorului lui Benedict al XVI-lea, potrivit La Repubblica.

Cardinalul italian Angelo Scola, în vârstă de 71 de ani, arhiepiscopul de Milano, „ar dispune deja de circa 50 de voturi”, iar primul scrutin, singurul prevăzut marţi seară, „ar fi fost de fapt un fel de referendum pro sau anti-Scola”. Un alt candidat „serios” ar fi cardinalul brazilian Odilo Pedro Scherer /63 de ani/ şi ar fi crescut, între timp, posibilităţile unui alt „papabil”, cardinalul Peter Erdo, /60 de ani/, arhiepiscop de Budapesta, opinează La Repubblica.

„Va fi miercuri ziua solemnă în care se va pronunţa celebra frază Habemus Papam?” se întreabă publicaţia romană, care precizează că, în mod ironic, ca de obicei, părintele iezuit Federico Lombardi, purtătorul de cuvânt al Sfântului Scaun, a declarat marţi: „Toţi cei 115 cardinali electori au intrat în Capela Sixtină, i-am numărat, sunt toţi şi sunt într-o formă splendidă”.

Tot marţi seară, în piaţa „San Pietro” de la Vatican, a avut loc şi ultimul „spectacol” oferit romanilor de gruparea feministă „Femen”, când două tinere femei din Ucraina, în „topless”, „după bunul lor obicei”, au început să urle sloganuri împotriva Bisericii şi a Conclavului: „Pope No More!”; acestea au fost blocate de forţele de ordine şi transportate într-un comisariat de poliţie de la Roma, semnalează publicaţia amintită.

Conclavul cardinalilor electori continuă miercuri, „dar nu va fi o alegere uşoară”. „Vom vedea miercuri fumul alb pe care îl aşteaptă mulţimea?”, se întreabă La Repubblica.

„Cardinalul american Dolan crede că noul Pontif va fi ales joi”, scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că Timothy Michael Dolan, /63 de ani/, arhiepiscopul de New York, considerat unul dintre „papabili”, le-a trimis o scrisoare preoţilor din arhidioceza sa, în care a scris: „Eu cred că succesorul lui Benedict al XVI-lea va fi ales până joi seară, iar mesa noului Pontif va fi celebrată pe data de 19 martie”. Scrisoarea a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al lui Dolan, intervievat marţi de Abc News, conchide publicaţia menţionată.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.