EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(-0%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

De ce insultele sunt dureroase şi cum să scapi de ele ?

Am devenit interesat de funcţia socială a insultelor, în timp ce făceam o cercetare a activităţii filozofilor stoici. Aceştia au analizat o lungă perioadă de timp cuvintele jignitoare, pentru a identifica cea mai bună metodă de a le înfrunta. Iniţia, mi s-a părut o preocupare destul de ciudată pentru activitatea filozofilor, dar în cele din urmă am realizat că, de fapt, munca lor ne conduce spre o înţelegere mai profundă a fiinţei umane, explică William B. Irvine pentru Time.com.

Ceea ce am realizat a fost faptul că durerea provocată de insulte este de fapt un simptom al unei obişnuinţe adânc înrădăcinate în oameni: participarea la jocul ierarhiei sociale. Oamenii simt nevoia de a trăi în comunitate şi în comuniune cu alţi oameni. Problema constă în faptul că, odată ce se află în compania semenilor săi, omul simte nevoia de a se încadra în ierarhii sociale.

Dacă am fi fost lupi, ne-am fi confruntat fizic pentru a stabili ordinea socială în haită. Însă, din moment ce suntem oameni, cu creier şi cu limbaj articulat, ne folosim cuvintele.

Jocul ierarhiei sociale este cheia care explică durerea generată de insulte. Suntem programaţi în aşa fel încât, în momentul în care ne pierdem statutul social, să ne simţim prost, iar atunci când îl câştigăm – să ne simţim bine. Din acest motiv tachinarea unui prieten nu este ceva dureros (nu se pierde niciun statut social în urma unor astfel de glume), dar un email din partea şefului sau un raspuns întârziat la o invitaţie pot diminua sentimentul nostru de valoare de sine.

Cei care joacă acest joc al ierarhiei sociale încearcă să obţină puncte insultând alte persoane, care răspund la rândul lor tot cu insulte. De asemenea, “jucătorii” îşi petrec zilele spunând, făcând şi chiar cumpărând lucruri care, în percepţia majorităţii oamenilor, îi vor ajuta să câştige admiraţia altor persoane.

Cu toate acestea, astfel de încercări au mari şanse să dea greş, din moment ce oamenii rareori vor să admire, preferând în schimb să fie admiraţi. De aceea, o astfel de “rezolvare” nu este decât o reţetă pentru noi conflicte sociale şi pentru nefericirea personală.

Soluţia este în altă parte: retragerea din jocul ierarhiei sociale.

În termeni practici, acest lucru înseamnă să devii imun la insulte: atunci când eşti jignit, îţi vezi în continuare de drum ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Sau, dacă răspunzi la o insultă, foloseşti o remarcă auto-ironică: anihilezi efectul acelei jicniri, dându-i o conotaţie umoristică, găsind ceva amuzant în tot acel context legat de tine.

Este foarte probabil să crezi, iniţial, că adoptarea acestei atitudini pacifiste ar putea declanşa un val şi mai mare de abuzuri verbale. Eu sunt un astfel de pacifist de câţiva ani, explică William Irvine, şi am descoperit că se întâmplă exact opusul. Atunci când răspunzi la insultele oamenilor cu umor, îi dezarmezi automat: aceştia te lovesc cu cele mai iscusite vorbe ale lor, iar tu, în schimb, le răspunzi cu un zâmbet.

Partea cu adevărat frumoasă este că, după un asemenea episod, există mai puţine şanse ca aceste persoane să te mai jignească vreodată.

Retragerea ta din jocul ierarhiei sociale poate avea un efect benefic şi asupra relaţiilor pe care le ai cu oamenii din jur. În loc să pierzi foarte mult timp încercând să îi convingi pe cei din jur ce persoană minunată eşti, începi să asculţi cu adevărat ceea ce îţi spun ei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata