EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Ecologişti naturali: 6 fiinţe care reciclează deşeurile de-a lungul vieţii lor

Majoritatea animalelor trăiesc într-un echilibru ecologic delicat cu mediul lor natural. Pur şi simplu, aceasta este cea mai eficientă formulă pentru supravieţuire: preiau doar ceea ce au nevoie din natură şi realizează cât mai puţine deşeuri. Însă, câteva fiinţe necuvântătoare duc la un nou nivel conceptul “reduce, reutilizează, reciclează”, prin faptul că ajută la curăţarea mizeriei pe care alţi poluatori o lasă în urmă.

Iată o listă cu şase creaţii minunate care sunt supranumite “reciclatorii naturii”, relatează Mnn.com:

 

1. Păsările

Primii reciclatori ai naturii sunt păsările. Multe specii urbane s-au adaptat la viaţa din mediile umane, construindu-şi cuiburile din aproape orice: de la şireturi aruncate şi ziare, până la cleme de hârtie sau plastic.

Păsările-Bower (Ptilonorhynchus sp.), din Noua Guinee şi Australia, îşi construiesc un “umbrar” elaborat pentru a-şi atrage perechea şi colectează de cele mai multe ori gunoi colorat, cum ar fi capace de sticle şi plastic, pe care le utilizează la decorarea adăpostului.

 Bineînţeles, păsări precum porumbeii şi pescăruşii profită de toate deşeurile alimentare pe care le produc oamenii şi înghit tot ceea ce pot.

 

2. Crabii pustnici (hermit)

Crabii pustnici nu îşi cresc propriile cochilii, aşadar, pentru a se proteja de prădători trebuie să reutilizeze cochiliile abandonate ale altor creaturi acvatice, de obicei pe cele de la moluşte marine gastropode. Însă, de fapt, aceşti crabi folosesc orice găsesc, chiar şi sticle sau conserve.

Oamenii care au drept animale de companie crabi hermit, au de asemenea opţiunea de a le furniza cochilii artificiale, care pot fi realizate din materiale reciclate.

 

3. Păianjeni ţesători sferici

Toate pânzele de păianjen reprezintă rezultatul unor trăsături de inginerie remarcabile, dar numai câteva specii se potrivesc cu designul ecologic evidenţiat de păianjenii ţesători sferici. De exemplu, specia Cyclosa ginnaga îşi decorează pânza cu orice tip de reziduuri, cum ar fi frunze şi crenguţe.

Mulţi păianjeni din această specie îşi reconstruiesc cuiburile în fiecare zi, astfel că sunt tot timpul ocupaţi cu activitatea de “reciclare”.

 

4. Gândaci de bălegar 

 Este o treabă neplăcută, dar cineva trebuie să o facă. Da, chiar şi excrementele sunt o resursă mult prea valoroasă pentru a fi irosită, şi poate nicio altă fiinţă nu înţelege acest lucru mai bine decât gândacul de bălegar. Această insectă trăieşte pentru a colecta şi pentru a reutiliza excrementele animalelor. Aceşti gândaci îşi construiesc casele din fecale, mănâncă deşeurile animalelor şi îşi depun ouăle în acest “mediu” urât mirositor, dar extrem de benefic pentru viaţa lor.

Valoarea ecologică a gândacilor de bălegar nu ar trebui să fie subestimată. De exemplu, se estimează că aceşti gândaci economisesc anual pentru industria de vite a SUA câte 380 de milioane de dolari, doar din reutilizarea fecalelor animalelor. Abilitatea incredibilă de reciclare a gândacilor de bălegar a fost propusă ca o modalitate de a ajuta la încetinirea încălzirii globale.

 

5. Caracatiţă

Caracatiţele sunt probabil cele mai inteligente nevertebrate de pe planetă şi nimic nu afişează mai multă perspicacitate decât modul lor de a-şi utiliza instrumentele. Mai multe specii, cum ar fi caracatiţa cu vene, au fost observate în timp ce îşi construiau adăposturile din tot felul de reziduuri.

 Aceste “locuinţe” sunt construite din aproape orice se găseşte la fundul mării, de la coji de nuci de cocos şi până la borcane de sticlă şi alte recipiente aruncate la gunoi. Uneori, gunoiul unei creaturi este comoara altuia.

 

6. Corali

Se estimează că 75% din recifurile de corali din jurul lumii sunt ameninţate cu dispariţia, dar, în acelaşi timp, există şi motive de speranţă. Deşi sensibile la variaţiile din mediul lor, aceste fiinţe sunt în acelaşi timp şi incredibil de adaptabile, ataşându-se de orice suprafaţă dură pe care o pot găsi. În categoria acestor suprafeţe se regăsesc epave, conducte submarine şi chiar platforme petroliere.

Prin reutilizarea epavelor de pe fundul mării, coralii furnizează şi un habitat esenţial pentru nenumărate alte specii de animale, care se bazează pe ecologia recifurilor de corali pentru a putea supravieţui.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata