Emanuel Donescu (ME): România va sprijini mediul de afaceri să dezvolte relaţiile economice cu Palestina

România încurajează mediul de afaceri să promoveze şi să dezvolte relaţiile economice bilaterale cu Palestina, prin înfiinţarea Consiliului de afaceri româno – palestinian, care să includă oameni de afaceri din cele două state, prin cuprinderea statului palestinian în misiunile economice româneşti, dar şi prin oferirea sprijinului necesar celor două camere de comerţ în dezvoltarea cooperării bilaterale.

„Partea română va sprijini o serie de măsuri care să încurajeze comunitatea de afaceri din România să promoveze creşterea şi dezvoltarea oportunităţilor de afaceri prin înfiinţarea Consiliului de afaceri româno – palestinian, care să includă oameni de afaceri din cele două state. Dorim să includem statul palestinian în cadrul misiunilor economice româneşti şi să oferim sprijinul necesar celor două camere de comerţ în dezvoltarea cooperării bilaterale”, a declarat, marţi, secretarul de stat în Ministerul Economiei, Emanuel Donescu, în deschiderea Forumului de afaceri România – Palestina.

Potrivit acestuia, România poate fi un important furnizor de bunuri, servicii şi know-how pentru Palestina, în sensul în care ar putea exporta o serie de produse necesare economiei acestui stat, precum echipament energetic, echipamente şi materiale de construcţii, produse alimentare, produse agricole etc.

Pe de altă parte, a afirmat Donescu, oamenii de afaceri palestinieni ar trebui să ia în considerare tot mai mult implicarea companiilor româneşti în diferite proiecte, în dezvoltarea infrastructurii, construcţii civile şi industriale, sectorului energetic, în acest dorindu-se propuneri concrete.

„Partea palestiniană ar trebui să ia în considerare tot mai mult implicarea companiilor româneşti în diferite proiecte, în dezvoltarea infrastructurii, construcţii civile şi industriale, sectorului energetic, sens în care am dori să primim propuneri concrete din partea dumneavoastră. Vreau să vă asigur că Ministerul Economiei, prin Departamentul de Comerţ Exterior şi Relaţii Internaţionale, vă va oferi întregul sprijin de care aveţi nevoie”, a spus reprezentantul ME.

Acesta a ţinut să sublinieze că direcţiile principale pe care cele două state ar trebui să le urmărească în vederea dezvoltării relaţiilor economice au fost identificate cu prilejul primei sesiuni a Comitetului interguvernamental România – Palestina, care a avut loc în 2011, la Ramallah.

„Următoarea sesiune, care este prevăzută pentru cea de-a doua parte a acestui an, oferă oportunitatea de a explora noi mijloace pentru dezvolta relaţiile bilaterale”, a adăugat Donescu.

Secretarul de stat a atras atenţia că, din păcate, relaţiile economice între cele două state nu reflectă potenţialul pe care acestea îl au în domeniul economic.

„Potrivit statisticilor noastre oficiale, exporturile noastre nu se ridică la nivelul dorit, iar exporturile palestiniene lipsesc în ultimii ani. Profit de această ocazie pentru a încuraja comunităţile de afaceri din cele două state de a identifica cele mai bune formule pentru a creşte schimburile comerciale bilaterale”, a mai spus Emanule Donescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.