Iaşi: Propunere de arestare preventivă pentru hoţii busturilor din Parcul Copou

Patru persoane cu vârste între 18 şi 35 de ani, suspectate că au furate busturile lui Ciprian Porumbescu, Nicolae Gane şi Barbu Delavrancea din Parcul Copou, au fost aduse la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Chestorul Ioan Scripniciuc, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că marţi seara poliţiştii au reţinut patru persoane, Constantin Marius Falotă şi Dumitru Andrei Creţu, doi tineri de 18 şi 19 ani fiind suspectaţi că în perioada 1-7 martie au furat busturile lui Ciprian Porumbescu, Nicolae Gane şi Barbu Delavrancea din Parcul Copou, alţi doi tineri fiind acuzaţi de complicitate.

Potrivit sursei citate, tinerii înveleau fiecare statuie de bronz în celofan, o cărau până la poarta din spatele Parcului Copou, aici chemau un taxi pentru a-i ajuta să care busturile până la locuinţa lor din zona Ţicău iar acolo, cu ajutorul unui ciocan, a unui topor şi cu sprijinul unor prieteni, cei doi spărgeau statuile în bucăţi mici. Ei au vândut fragmentele la mai multe puncte de colectare REMAT din Iaşi, contra sumei de aproximativ 3.000 de lei.

Marţi dimineaţă câţiva angajaţi din cadrul firmei de preluare a fierului vechi au recunoscut bucăţile de bronz şi au chemat poliţiştii.

‘Faţă de trei dintre ei s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 la 15 ani, respectiv tăinuire, faptă pedepsită cu închisoarea de la 3 luni la 7 ani faţă de cel de-al patrulea. În urma investigaţiilor poliţiştilor, fragmentele au fost găsite la mai multe centre de colectare a materialelor feroase şi neferoase de pe raza municipiului Iaşi. Valoarea prejudiciului transmis de Primăria municipiului Iaşi este de 201.000 lei. Cei patru tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore pe bază de ordonanţă, fiind introduşi în arestul IPJ Iaşi. Poliţiştii continuă cercetările în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor comiterii furturilor şi activităţii infracţionale a învinuiţilor’, a spus chestorul Ioan Scripniciuc.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.