EUR
USD
GBP
CHF
AUD
CAD
BGN
RUB
ZAR
BRL
CNY
INR

INS: Oscilaţiile trimestriale ale PIB în 2012 arată că România nu a depăşit criza economică

0

Evoluţia Produsului Intern Brut /PIB/ trimestrial în anul 2012 pune în evidenţă o tendinţă oscilantă de la un trimestru la altul, care arată că economia românească nu a depăşit perioada de criză economică pe care o traversează începând cu anul 2009, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică /INS/.

Datele INS, prezentate miercuri de preşedintele instituţiei, Tudorel Andrei, arată că PIB-ul a crescut în serie brută cu 0,1% în trimestrul I 2012 faţă de perioada similară a anului precedent, cu 1,3% în trimestrul II 2012, a scăzut cu 0,3% în trimestrul III, după care a crescut cu 0,3% în ultimul trimestru. În serie ajustată sezonier, PIB-ul a crescut cu 0,8% în trimestrul I, cu 1,4% în trimestrul II, a scăzut cu 0,2% în trimestrul III şi a crescut cu 0,1% în trimestrul IV.

În 2012, PIB-ul României a crescut cu 0,3%, în timp economia UE-27 a consemnat o scădere de 0,3%. Creşteri de peste 1% ale PIB au consemnat în 2012 Letonia, Lituania, Estonia, Slovacia, Polonia, Suedia şi Malta, iar scăderi de peste 1% au suferit Grecia, Portugalia, Cipru, Slovenia, Italia, Ungaria, Spania, Cehia.

Ca urmare a secetei din anul 2012, agricultura, silvicultura şi pescuitul au înregistrat cea mai mare scădere în trimestrele III şi IV (minus 29,6%, respectiv minus 24,6%), ceea ce a determinat, la nivelul întregului an, o scădere de 21,2%.

Industria şi-a micşorat volumul de activitate pe tot parcursul anului 2012, încheind anul cu o scădere de 2,1%.

Construcţiile au înregistrat creşteri în trimestrele II şi III, dar acestea au compensat scăderile din primul şi ultimul trimestru. Serviciile au fost singura ramură care a înregistrat creşteri pe tot parcursul anului, avansul anual fiind de 4,3%.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.