Lipsa apei afectează trei ţări din patru în regiunea Asia-Pacific, potrivit Băncii Asiatice de Dezvoltare

Lipsa apei afectează trei ţări din patru în regiunea Asia-Pacific, ceea ce ameninţă să provoace o criză dacă nu se iau măsuri, potrivit unui raport al Băncii Asiatice de Dezvoltare (ADB) prezentat miercuri, transmite EFE.

‘Deşi regiunea Asia-Pacific a devenit o putere economică, este alarmant faptul că nicio ţară în curs de dezvoltare din regiune nu se poate considera sigură în ceea ce priveşte apa’, a spus Bindu Lohani, vicepreşedinte pentru dezvoltare sustenabilă al ADB. Ţările trebuie să-şi îmbunătăţească urgent gestionarea apei prin ‘politici creative’, a apreciat Lohani, într-un comunicat.

Potrivit raportului ADB, un număr de 37 de ţări din Asia-Pacific au un nivel scăzut în ceea ce priveşte siguranţa furnizării apei. Unele dintre ţările cu probleme majore în asigurarea apei sunt cele din centrul şi sudul Asiei ca Afganistan, Pakistan, Bangladesh şi India şi ţări din Pacific precum Kiribati, Tuvalu sau Insulele Marshall.

În centrul şi sudul Asiei sunt puţine ape curgătoare, care constituie principala sursă de apă, în timp ce insulele din Pacific nu au infrastructuri pentru apă potabilă şi sunt mai vulnerabile la dezastrele naturale şi la schimbările climatice.

ADB propune o gestionare mai eficientă a apei pentru a se garanta accesul populaţiei la apa potabilă şi starea bună a apei râurilor în regiunea Asia-Pacific.

Regiunea necesită o investiţie globală de 59 de miliarde de dolari (45 de miliarde de euro) pentru îmbunătăţirea accesului la apă şi 71 de miliarde de dolari (54 miliarde de euro) pentru instalaţii sanitare adecvate. Potrivit băncii, fiecare dolar investit în apă şi instalaţii sanitare înseamnă o reducere de 5 până la 46 de dolari a costului sanitar şi creşterea eficienţei economice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.