Marin Raikov, desemnat premier interimar al Bulgariei

Marin Raikov, ambasadorul bulgar la Paris, a fost desemnat premier interimar al Bulgariei de către preşedintele Rosen Plevneliev. Diplomat de carieră, Raikov a fost de două ori ministru adjunct al afacerilor externe, între 1998 şi 2001 în guvernul de centru-dreapta al premierului Ivan Kostov, şi în 2009 şi 2010 în cabinetul lui Boiko Borisov, tot de centru-dreapta. Raikov a avut şi două mandate de ambasador la Paris.

Raikov va ocupa totodată şi postul de ministru al afacerilor externe. Prezentând guvernul de tranziţie, Plevneliev a subliniat marţi că premierul interimar trebuie să fie un diplomat bun.

Marin Raikov s-a născut în anul 1960 la Washington. Tatăl său, Raiko Nikolov, este diplomat de carieră. Când Marin Raikov avea 13 ani, tatăl lui a devenit ambasador al Bulgariei la ONU şi l-a înscris pe fiul său la un liceu din Franţa. Spre deosebire de ceilalţi copii de diplomaţi din acea vreme, Raikov a absolvit universitatea nu la Moscova, ci la Sofia. El a intrat în politică în anul 1998, când a devenit ministru-adjunct al afacerilor externe.

În anul 1999, a devenit cunoscut în urma unei convorbiri telefonice cu ambasadorul Rusiei la Sofia, Leonid Kerestidzanţ, în care a refuzat ca avioanele militare ruseşti să survoleze Bulgaria în drum spre Serbia, care în acea perioadă era bombardată de NATO. Ulterior, generalul american Wesley Clark, fost comandant al forţelor NATO în Europa, a recunoscut că refuzul Bulgariei şi Ungariei de a permite avioanelor ruse să survoleze teritoriile lor a jucat un rol crucial în campania militară împotriva lui Slobodan Miloşevici.

Raikov a fost numit de două ori ambasador la Paris. În ambele cazuri, scrisorile lui de acreditare au fost trimise cu mare întârziere de către autorităţile franceze. Cotidianul Trud comentează că, cel mai probabil, îndoiala Franţei a fost provocată de dezvăluirile revistei Express potrivit cărora tatăl lui Raikov l-ar fi recrutat pe Charles Hernu, fost ministru francez al apărării, despre care există informaţii că ar fi fost colaborator al serviciilor secrete sovietice. Raiko Nikolov a recunoscut că în perioada 1953-1959, când a fost ataşat la Ambasada Bulgariei la Paris, a făcut cunoştinţă cu Hernu, dar a dezminţit informaţiile că l-ar fi recrutat.

De amintit că premierul bulgar Boiko Borisov a prezentat la 20 februarie demisia guvernului său, pe fondul unor proteste sociale fără precedent în ultimii 16 ani. Guvernul de tranziţie numit de preşedintele Rosen Plevneliev va guverna ţara până la desemnarea unui nou cabinet de către parlamentul ce va rezulta din alegerile anticipate de pe 12 mai. Guvernul de tranziţie are atribuţii restrânse, având ca prioritate organizarea unor alegeri corecte şi menţinerea stabilităţii ţării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.