Ponta: 26.000 de foşti proprietari au primit până acum mai puţini bani decât o mie de samsari

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că statisticile arată că cei care au cumpărat drepturi litigioase au reuşit să obţină mai mulţi bani decât 26.000 de foşti proprietari şi a afirmat că îşi doreşte ca aceşti „samsari” să fie impozitaţi cu 85%.

„Nu avem o obligaţie faţă de cei care fac o afacere din acest lucru. Eu îi numesc samsari, pentru că aşa sunt cunoscuţi, samsari. Cei care găsesc moştenitori, urmaşi într-un fel sau altul, produc, găsesc tot felul de documente. Vreau să vă anunţ un lucru (…) 26.000 de proprietari au primit până acum mai puţini bani decât au primit o mie de samsari. Deci 26.000 de proprietari au primit în jur de 6,5 miliarde de lei, iar o mie de cesionari de drepturi litigioase au primit opt miliarde. Ca să înţelegeţi de fapt că ideile bune s-au transformat tot în afaceri pentru cei care nu au nicio legătură cu ce s-a întâmplat în urmă cu 70 de ani”, a explicat Victor Ponta.

El a reiterat că îşi doreşte ca nu doar USL, ci toate forţele politice responsabile să îşi asume decizia de „a închide practic 70 de ani de istorie” într-un mod cât mai just cu putinţă.

„Este constituţional. Am discutat cu Ministerul de Finanţe şi un impozit de 85% pentru cei care nu sunt proprietari sau urmaşi ai proprietarilor, ci sunt cesionari de drepturi litigioase, 15% dintr-un business e un profit corect şi este un profit acceptabil pentru cine a făcut un business din acest principiu”, a declarat primul ministru.

Victor Ponta a mai spus că se va lucra foarte mult la partea tehnică a proiectului: realizarea procedurilor, timpul de întocmire a acestora.

„Important este că nu se vor mai putea depune noi cereri. Nu mai există posibilitatea să mai vină cineva peste un an, peste doi, peste cinci, să mai revendice ceva. Au fost 23 de ani. Ce era de revendicat s-a revendicat. Până la urmă stabilim şi un mod de siguranţă a dreptului de proprietate”, a afirmat Ponta.

El a apreciat şi că este necesară multă atenţie în ce priveşte implementarea viitoarei legi, atât la nivelul comisiilor locale, cât şi la ANRP, ADS.

„Diavolul se va ascunde în detaliile de implementare. Însă principiile cred că sunt corecte(…) Cei care au făcut foarte mulţi bani, samsarii, au oameni ai lor în Parlamentul României, unul dintre ei un fost prim ministru, mai sunt câţiva, au depus un proiect de lege care este exact pentru ei (…) acea lege mai cuprinde de altfel un lucru (…) judecătorii care n-au vrut să dea la cei care n-aveau documente ar trebui să răspundă penal. Deci iată cum protejăm justiţia şi pe judecători”, a declarat premierul.

Un al doilea principiu aflat la baza proiectului de lege este ca în cazurile în care nu este posibilă restituirea în natură să fie creat un sistem de puncte similar cu cel aplicat acum de notari pentru evaluarea imobilelor.

„Practic, se emit toate titlurile, după care, într-o perioadă – aici trebuie să discutăm din nou, Ministerul de Finanţe, mai optimist decât mine, spune că se poate chiar într-o perioadă de şapte ani- să restituim în numerar ceea ce nu se poate restitui în natură”.

Un al treilea principiu, enunţat deja, este ca „tot ce se mai poate restitui în natură se va restitui în natură”, cu amendamentul că şcolile, spitalele şi instituţiile de cultură îşi vor menţine timp de 20 de ani destinaţia.

„Este constituţional, putem restitui ceva, dar când vorbim de instituţii de cultură, de educaţie – prin şcoli eu înţeleg şi universităţi şi, sigur, toate tipurile de învăţământ – spitale, instituţii sanitare, grădiniţe… Din păcate, grădiniţele ni le-au cam luat deja, pentru că în anii ăştia s-au tot luat. Dar timp de 20 de ani, sau 25, o să vedem cum decide până la urmă şi Parlamentul, să existe obligaţia de a păstra destinaţia imobilului respectiv”, a explicat Ponta, exprimându-şi speranţa că în decurs de 20 de ani se vor găsi alte locaţii pentru instituţiile respective.

Guvernul ar urma să îşi angajeze răspunderea în faţa Parlamentului pe 26 martie pentru Proiectul de lege privind soluţionarea problemei retrocedărilor, a anunţat, miercuri, premierul Victor Ponta, la debutul şedinţe de Guvern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.