EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Protest cu fum roz la Roma în favoarea creşterii rolului femeilor în biserică

0

Un grup de manifestante care cereau un rol sporit pentru femei în cadrul Bisericii Catolice au aprins, marţi, o flacără cu fum roz pe o colină a Romei din apropierea Vaticanului, unde tocmai a început conclavul cardinalilor care îl va alege pe viitorul papă, relatează Reuters.

Manifestantele, care prin fumul roz au vrut să facă aluzie la modul tradiţional de semnalizare a votului cardinalilor – fum alb dacă s-a ajuns la un consens privind numele viitorului papă sau fum negru dacă votul a fost neconcludent -, au purtat, de asemenea, veşminte roz şi insigne pe care se putea citi ‘Hirotonisiţi şi femei!’.

Oamenii Bisericii au nevoie disperată de un lider care să fie deschis la dialog şi să îmbrăţişeze darurile înţelepciunii femeilor la toate nivelurile ierarhiei bisericeşti’, a declarat Erin Saiz Hanna, directoarea Conferinţei pentru femei-preot şi una din micul grup de participante la protest.

Un protest similar cu fum roz s-a desfăşurat la finele săptămânii trecute la New Orleans /SUA/ şi tot în Statele Unite sunt prevăzute zilele următoare o serie de evenimente de aceeaşi factură, în diferite oraşe.

Anul trecut, Papa Benedict al XVI-lea a reiterat interdicţia impusă de Biserica Catolică în ceea ce priveşte hirotonisirea femeilor. Totuşi, unii din cardinalii veniţi la conclavul început marţi au evocat necesitatea de a revizui rolul femeilor în cadrul Bisericii şi poziţiile pe care le pot ocupa acestea în ierarhia bisericească.

În prezent, femeile – de regulă călugăriţe – pot ajunge să ocupe cel mult postul de subsecretar în ministerele /congregaţiile/ Vaticanului.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.