EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Radu Crăciun (Eureko): Intrarea României în zona euro nu mai este o urgenţă

0

Intrarea României în zona euro nu mai este o urgenţă, pentru că există şi alte mecanisme de control al deficitului bugetar şi al deciziilor politicienilor care nu sunt bazate pe fundamente economice, a declarat marţi,directorul general adjunct al Eureko Pensii România, Radu Crăciun.

‘Înainte de intrarea în zona euro era văzută ca o ancoră pentru deciziile politicienilor. Acum nu mai este nevoie de această ‘momeală’ pentru că există şi alte mecanisme de control, nu mai există motivaţia unei adoptări pripite a monedei euro’, a spus Crăciun.

El a afirmat că, din păcate, în România nu există o dezbatere reală vizavi de intrarea în zona euro, ci ‘doar sloganuri’.

‘Nu mai vedem pe nimeni în regiune nerăbdător să intre în zona euro. Noi facem o poziţie aparte, pe care unii o suspectează de naivitate’, a mai spus directorul de investiţii al Eureko.

Crăciun a subliniat că adoptarea euro ar trebui să fie rezultatul unui proces administrat cu mare grijă şi nu rezultatul unui ‘hei-rup’, aşa cum a fost aderarea României la Uniunea Europeană în 2007, care a arătat mai târziu că nu eram pregătiţi.

Consecinţele unei intrări pripite în zona euro asupra României ar fi mult mai grave decât în cazul aderării la UE, a arătat analistul financiar, care a adăugat că România ar trebui să fie extrem de silitoare pentru a fi pregătită să intre în zona euro într-un orizont de timp de 3-4 ani, scenariu greu de crezut ţinând cont de experienţa ultimilor 20 de ani.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, în plenul Parlamentului, că este esenţială adoptarea monedei euro în următorii trei – patru ani, arătând că termenul de 2015 a devenit „nerealist”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.