EUR
4,75 RON
(+0.05%)
USD
4,22 RON
(-0.9%)
GBP
5,56 RON
(-1.23%)
CHF
4,24 RON
(-0.73%)
AUD
2,99 RON
(-0.39%)
CAD
3,14 RON
(-0.29%)
BGN
2,43 RON
(+0.02%)
RUB
0,07 RON
(+0.74%)
ZAR
0,29 RON
(+1.16%)
BRL
1,08 RON
(+2.3%)
CNY
0,63 RON
(-0.53%)
INR
0,06 RON
(+0.01%)

Regimul nord-coreean va folosi arma nucleară numai dacă supravieţuirea sa va fi ameninţată, susţin serviciile secrete americane

0

Regimul nord-coreean va folosi arma nucleară numai dacă va simţi că supravieţuirea sa este în pericol, dar SUA încă nu îşi dau seama care ar fi pragul dincolo de care Phenianul ar putea recurge la o asemenea acţiune, afirmă directorul serviciilor de informaţii americane, James Clapper, citat de AFP.

‘Estimăm, cu un grad de siguranţă destul de redus, că Nordul nu va încerca să folosească armele nucleare împotriva trupelor SUA sau a aliaţilor săi decât pentru a menţine regimul lui Kim Jong-Un’, estimează Clapper în raportul anual referitor la ameninţările la adresa securităţii naţionale a SUA trimis Congresului.

Dar SUA încă nu reuşesc să descifreze calculele regimului nord-coreean cu privire la armele nucleare. ‘Nu ştim ce ar putea constitui, pentru regimul nord-coreean, depăşirea acestei linii’, adaugă el. ‘Nu cunoaştem doctrina nucleară a Phenianului şi nici în ce circumstanţe are în vedere să folosească arma nucleară’, se recunoaşte în document.

‘Serviciile de informaţii au observat de mult timp că, din punctul de vedere al Phenianului, capacităţile sale nucleare au ca obiectiv descurajarea, creşterea prestigiului internaţional şi practicarea unei diplomaţii a forţei’, se mai menţionează în raport.

Săptămâna trecută a marcat o escaladare a tensiunilor în peninsula coreeană. Consiliul de Securitate al ONU a decis joi să impună noi sancţiuni Coreii de Nord, în special financiare, pentru a limita accesul Phenianului la sursele de finanţare pe care le-ar putea folosi pentru dezvoltarea capacităţilor sale nucleare şi balistice. Coreea de Nord a răspuns prin anularea acordurilor de neagresiune cu Seulul şi a ameninţat SUA cu o ‘lovitură nucleară preventivă’.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.