Traian Băsescu: Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei-patru ani

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, 12 martie, în plenul Parlamentului, că este esenţială adoptarea monedei euro în următorii trei – patru ani, arătând că termenul de 2015 a devenit „nerealist”.

„Un al doilea obiectiv care ne poate apropia de o integrare mai rapidă în Uniunea Europeană este adoptarea monedei euro. Din acest punct de vedere, trebuie spus că în baza Tratatului de aderare, România funcţionează cu derogare de la adoptarea monedei euro şi adoptarea monedei euro nu este facultativă, este o obligaţie asumată de România. În acest moment, ţinta oficială a adoptării monedei euro este anul 2015. În opinia mea, termenul a devenit nerealist şi va trebui ajustat după o analiză temeinică, la nivel de Guvern, Parlament, Bancă Naţională”, a afirmat Traian Băsescu.

El a precizat că România este stabilizată din punct de vedere macroeconomic şi că are posibilitatea să îşi finanţeze deficitul bugetar de pe piaţa liberă, iar dobânzile devin tot mai mici, amintind că ultima emisiune de bond-uri româneşti s-a făcut la dobânzi de 4,5% pe an, la împrumuturi pe termen mediu.

„Deficitul bugetului de stat, conform criteriilor de la Maastricht, trebuie să fie sub 3%. Acest obiectiv a fost deja atins, deficitul pentru anul 2012 a fost de 2,8%, iar perspectiva acestui an este, de asemenea, sub 3%. Fluctuaţia cursului de schimb trebuie să fie menţinută între +/- 15%. Este un alt obiectiv îndeplinit. Dobânzile la credite pe termen lung trebuie să nu depăşească, conform calculelor medii, 3,7%. În momentul de faţă, România s-a împrumutat cu 4,5% pe termen lung şi perspectiva este de scădere a dobânzilor la împrumuturile statului român. În sfârşit, ultimul criteriu care trebuie să fie îndeplinit este legat de inflaţie, care, conform calculelor de inflaţie medie în Uniunea Europeană, ar trebui să fie 2,8%. Cred că nici din acest punct de vedere România nu este foarte departe de criteriile de la Maastricht. Aş spune că un efort conjugat al Guvernului şi al Băncii Naţionale ar putea să facă ultimele două criterii, pe care nu le îndeplinim încă, uşor de atins”, a adăugat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că România este parte a Pactului Euro-Plus, este parte a noii uniuni bancare şi a ratificat Tratatul fiscal încă de anul trecut, fiind în politica noastră să fim parte a tuturor acordurilor şi tratatelor destinate zonei euro, pentru a evita o eventuală decuplare a ţării de acest spaţiu.

„Şi totuşi, chiar dacă am îndeplini toate criteriile de la Maastricht, chiar dacă suntem parte a tuturor acordurilor destinate zonei euro, succesul în interiorul zonei euro nu poate fi garantat. Am văzut ţări – şi asta v-o spun din experienţă – care au intrat acum trei ani, acum doi ani în zona euro, având toate criteriile de la Maastricht îndeplinite. După un an, aceste ţări au intrat în recesiune şi, ulterior, în criză. Principalul motiv – lipsa de performanţă a economiilor lor, lipsa de competitivitate. În ceea ce ne priveşte, apreciez că, înainte de a intra în zona euro, avem obligaţia să aducem companiile de stat la un nivel de competitivitate acceptabil. De aceea, îndeplinirea cu bună-credinţă, cu seriozitate a obligaţiilor asumate în acordul cu UE şi FMI este esenţială”, consideră Băsescu.

Potrivit acestuia, introducerea managementului privat şi privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esenţiale înainte de intrarea în zona euro.

„Guvernul s-a angajat într-un proces amplu de modernizare a companiilor de stat. În aceste condiţii, apelul meu către dvs, către Guvern este depolitizarea managementului, privatizarea companiilor, creşterea productivităţii înainte de a intra în zona euro. Asta nu înseamnă că putem întârzia prea mult. Există o tendinţă de creare a Europei cu două viteze, tendinţa accelerată chiar de criza economică şi de criza politică din multe state care sunt bântuite de astfel de crize în momentul de faţă. Este esenţial să adoptăm moneda euro în următorii trei – patru ani. Altfel, riscăm ca următoarea revizuire a tratatelor Uniunii să ne găsescă insuficient integraţi şi riscăm să rămânem aşa”, a punctat preşedintele.

În context, Traian Băsescu a făcut un apel la parlamentari ca, alături de modernizarea statului, România să îşi facă un obiectiv din creşterea performanţei economiei, din atingerea criteriilor de la Maastricht, pentru a putea intra pregătită în zona euro şi pentru a evita orice perspectivă de a contribui la crearea Europei „cu două viteze”.

loading...

Citește și
Loading...

3 Comentarii
  1. cfr spune

    Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, şi-a asumat la ultima întâlnire cu reprezentanţii FMI – conform Hotărârii de Guvern privind funcţionarea instituţiei pe care o conduce – finalizarea selecţiei managerilor privaţi la companiile din subordinea ministerului până la 1 martie 2013. „Intenţionez ca în cel mai scurt timp să avem manageri privaţi la CFR Marfă şi CFR Călători şi îmi voi asuma angajamentul faţă de FMI pentru a avea management privat la toate companiile”, a declarat Relu Fenechiu la sfârşitul lunii ianuarie. Până acum, însă, CFR Călători nu are manager privat. Totuși, modul în care actualul director Valentin Dorobanțu înțelege să conducă – în interesul operatorilor privaţi – ar putea fi pus, cu ușurință, pe seama unui management privat.

  2. Dani spune

    Mai esential este sa ne apropiem de media salarilor din UE

  3. TITU spune

    AR FI CEA MAI MARE TAMPENIE, DAR DEHH…CE SA ASTEPTI DE LA UN GIOLBAN DE MARINAR. ROMANIA TREBUIE SA JOACE CU FLUCTUATIA DE MONEDA A.I. SA POATA INCURAJA EXPORTURILE(CE MAI EXISTA) SI SA BALANTEZE IMPORTURILE CU EXPORTURILE, DACA NU……..DEFICIT….NU E BINE DON BASE……DO BASE: IA-TI PE FRATITU’ SI SLEAHTA TA DE SMENARI FURACIOSI SI DUTE TATA PESTE MARI SI TARI…..DUTE D_._._.I

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.