Ultimul supravieţuitor dintre participanţii la un complot vizând asasinarea lui Hitler a încetat din viaţă

Fostul ofiţer german Ewald Heinrich von Kleist, ultimul supravieţuitor dintre participanţii la un complot vizând asasinarea lui Hitler, a încetat din viaţă la Munchen, la vârsta de 90 de ani, a anunţat marţi soţia sa, relatează Associated Press.

Ewald Heinrich von Kleist s-a născut la 10 iulie 1922 într-o zonă din nord-estul Germaniei care astăzi aparţine Poloniei, într-o familie de proprietari de terenuri cu o veche tradiţie militară.

Tatăl său, Ewald von Kleist, a fost un oponent al lui Hitler încă dinainte de instalarea acestuia la putere, în 1933, fiind ulterior arestat în repetate rânduri.

În pofida opoziţiei familiei faţă de nazişti, tânărul von Kleist s-a înrolat în armata germană în 1940, iar în 1943 a fost rănit pe Frontul de est,.

În timpul convalescenţei, în ianuarie 1944, a fost abordat de colonelul Claus von Stauffenberg, un alt ofiţer dintr-o familie de aristocraţi, care i-a prezentat un plan de asasinare a Furherului. Von Kleist fusese desemnat ca ofiţerul care să-i prezinte lui Adolf Hitler un nou model de uniformă, iar von Stauffenberg i-a propus să poarte pe sub uniformă o vestă-capcană şi s-o detoneze în dreptul dictatorului.

Acest plan nu a mai fost pus însă în aplicare, deşi von Kleist îl acceptase, iar peste câteva luni von Stauffenberg i-a propus unul nou, aşa-zisul complot de la 20 iulie /1944/. Von Kleist urma să aducă în apropierea lui Hitler o geantă cu explozibil, dar, într-o nouă schimbare de planuri, von Stauffenberg a hotărât să ducă personal valiza-capcană în sala unde dictatorul se întâlnea cu înalţi consilieri militari. Altcineva a deplasat însă geanta către o masă, ceea ce se pare că l-a protejat pe Fuhrer de forţa deflagraţiei.

Von Stauffenberg a fost arestat după dezvăluirea complotului, alături de alte zeci de persoane. Însuşi von Kleist a fost arestat şi interogat de Gestapo, fiind ulterior trimis într-un lagăr de concentrare, iar apoi pe front.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.