Ungaria: Un parlamentar socialist îl acuză pe Viktor Orban că pune presiune pe justiţie

Premierul ungar Viktor Orban a ‘pus presiune’ pe judecători prin remarcile sale făcute în parlament cu privire la o decizie recentă în favoarea furnizorilor de energie, a denunţat miercuri un ales al opoziţiei socialiste Gergely Barandy, citat de agenţia MTI.

Într-o scrisoare adresată lui Tunde Hando, şeful Biroului juridic naţional, parlamentarul a făcut apel la sprijin pentru judecători pentru ca aceştia ‘să poată lua decizii fără teamă’ pe viitor.

Barandy a afirmat că declaraţiile de luni ale lui Orban au conţinut o ‘ameninţare indirectă’ la adresa judecătorilor ‘reticenţi în a-şi ajusta deciziile la interesele guvernului’. El a spus că Tunde Hando ar trebui să respingă declaraţia premierului, ce ar putea ‘compromite independenţa justiţiei’.

Viktor Orban a apreciat luni drept ‘scandaloasă’ decizia unei instanţe din Budapesta de a anula un decret ce prevedea costuri reduse pentru utilităţi într-un caz iniţiat de distribuitorii de gaz. În context, Gergely Barandy a salutat iniţiativa reducerilor preţurilor pentru utilităţi, dar a apreciat că modul în care acestea se realizează ar trebui să fie ‘viabil din punct de vedere economic, constituţional şi legitim’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.