Victor Ponta: Proiectul legii restituirii proprietăţilor va fi prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri

Proiectul legii restituirii proprietăţilor va fi prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat premierul Victor Ponta. El a precizat că acest proiect, pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea în faţa Parlamentului, a fost discutat în cadrul conducerii Uniunii Social Liberale, care s-a reunit la Palatul Parlamentului.

Totodată, a arătat acesta, a fost discutat şi calendarul angajării răspunderii.

„Şi mâine (n.r. miercuri) am şedinţa de Guvern în care prezentăm proiectul de lege”, a subliniat şeful Executivului.

Potrivit acestuia, legea va avea la bază trei mari principii.

În primul rând, proiectul are în vedere restituirea în natură a tot ceea ce se mai poate sau, după caz, în echivalent, o posibilitate fiind restituirea în bani – în numerar – să se facă pe o perioadă de şapte ani.

De asemenea, toate clădirile care vor fi retrocedate, dar care în acest moment sunt folosite ca şcoli, spitale sau instituţii de cultură să fie retrocedate cu obligaţia ca o perioadă de timp – propunerea fiind de 20 de ani – să se păstreze destinaţia.

Cel de-al treilea principiu se referă la încredinţarea drepturilor litigioase. „Deci la proprietari se restituie totul, dar pentru cei care cumpără drepturi litigioase, care presupune până la urmă o afacere, să avem o impozitare de 85%”, a precizat premierul.

Victor Ponta a subliniat că, odată cu această lege, se va pune punct unei probleme importante care există de 70 de ani şi a menţionat că sunt măsuri procedurale pe care le-a discutat cu cei de la ANRP şi cu autorităţile locale, precum şi, cu consultare guvernamentală, cu cei de la CEDO.

„De altfel proiectul mâine după-amiază va fi transmis şi către CEDO. Sunt proceduri care ne vor asigura pe toţi că, practic, această problemă deschisă în 1991, odată cu prima lege – Legea 18, continuată cu alte acte normativ – Legea 1 din 2000, Legea 10 din 2001, Legea 247 din 2005, măcar cu această ocazie punem punct şi ştim foarte clar de acum încolo, într-un termen prevăzut de lege pentru completarea dosarelor, dacă nu se completează, sigur, înseamnă că nu există documentele respective şi nu se poate face retrocedarea, la fel retrocedarea în natură, restituirea în bani. Practic sper că, cu ocazia acestei legi, să închidem o problemă importantă deschisă în urmă cu 70 de ani aproape şi în ultimii 23 de ani tot lucrând şi generând mii şi mii de procese şi de nemulţumiri, ideea principală este de a respecta obligaţiile pe care le avem”, a explicat şeful Executivului.

Un alt obiectiv al legii este, potrivit premierului, eliminarea samsarilor.

„Pe 12 aprilie expiră acest termen de la CEDO de a despăgubi pe cât posibil pe proprietari, pentru că vorbim de proprietari, de a combate ceea ce a existat ca fenomen în ultimii ani – şi anume samsarii. Samsarii, ştiţi foarte bine, sunt cei care au găsit tot felul de foşti proprietari, le-au luat drepturile, le-au fost cesionate drepturile şi prin tot felul de metode, unele legale, altele ilegale, ne-am trezit că tot le-am restituit o mulţime de bani şi de imobile, deşi nu aveau practic niciun drept. S-au făcut nenumărate ilegalităţi şi abuzuri, au fost şi dosare penale, şi condamnări, deci este o lege împotriva samsarilor. Iar aceşti samsari sunt în continuare foarte influenţi”, a argumentat liderul USL.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.