EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Argentinianul Jorge Mario Bergoglio a fost ales papă şi se va numi Francisc

0

Argentinianul Jorge Mario Bergoglio, cel mai în vârstă cardinal, născut la 17 decembrie 1936, a fost ales miercuri seară, 13 martie, de cei 115 cardinali electori reuniţi de marţi seară în conclav secret, pentru a-i succeda lui Benedict al XVI-lea după demisia istorică de la 28 februarie. Noul papă şi se va numi Francisc.

A durat mai mult de o oră pentru a i se cunoaşte identitatea şi el a luat numele de Francisc I. Arhiepiscop de Buenos Aires din 1998 şi în vârstă de 76 de ani, el este primul papă din istorie pentru continentul american şi primul iezuit, notează AFP.

El a apărut la balconul bazilicii Sfântul Petru şi i-a mulţumit predecesorului său, Benedict al XVI-lea.

După formula „Habemus papam” rostită de cardinalul francez Jean-Louis Tauran, al 266-lea papă din istorie a apărut la balcon pentru prima sa binecuvântare Urbi et Orbi.

Un vuiet imens a răsunat în Piaţa Sfântul Petru în timp ce se ridica fumul alb ce semnala alegerea noului papă în jurul orei 18.05 GMT, cu strigătele de bucurie ale mulţimii de oameni ce fluturau steaguri şi scandau „habemus papam” şi „viva il papa”, în timp ce sunau clopotele.

Aceste alegeri pun punct la patru săptămâni inedite după anunţul surpriza făcut pe 11 februarie de Benedict al XVI-lea că renunţă la vârsta de 85 de ani – o premieră în şapte secole, după cea a papei călugăr Celestin al V-lea.

Viitorul papă se va confrunta cu o Biserică ce are mari dificultăţi: secularizare masivă în ţări tradiţional creştine, scandaluri de pedofilie şi corupţie neîncetate în trecut, o guvernare proastă şi intrigi, dificultăţi de adaptare la culturile locale, relaţii încordate cu islamul riguros şi contestaţii diverse.

Francisc, numele pe care noul papă l-a ales, este un sfânt italian mult-iubit, care este identificat cu pacea, sărăcia şi un stil de viaţă simplu, relatează Associated Press.

Jorge Bergoglio este primul pontif din America Latină şi primul pontif care adoptă numele Francisc, tânărul bogat din Assisi care a renunţat la avere şi a fondat ordinul franciscan de calugări în 1290.

Alegerea ar putea prezice priorităţile papei în eforturile de a aduce un sentiment de linişte tulburatei biserici catolice. Se spune că Sf. Francisc a fost chemat de Dumnezeu pentru a repara o biserică în ruine.

Alegerea numelui unuia dintre sfinţii patroni ai Italiei îl leagă, de asemenea, pe noul papă de Italia, patria tuturor papilor din ultimele câteva secole până în 1978.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.